Umjetnost koja gradi budućnost

Piše: O. R. / P-portal.net

U četvrtak, 7. marta u Privrednikovom domu u Zagrebu održana je dobrotvorna aukcija umjetničkih slika i poetsko-muzička večer

Foto: Jovica Drobnjak

Srpsko privredno društvo Privrednik organiziralo je i ove godine u svojim prostorijama u Zagrebu tradicionalnu aukciju umjetničkih slika, sa ciljem prikupljanja sredstava za stipendiranje učenika i studenata. Gotovo 40 umjetničkih slika, rađenih tehnikama akrila i ulja na platnu, bilo je izloženo ovog četvrtka na Privrednikovoj dobrotvornoj aukciji, a od njihove prodaje prikupljen je iznos dovoljan za više od jedne godišnje studentske ili dvije godišnje učeničke stipendije. Umjetničke slike gosti su mogli kupiti po veoma povoljnim cijenama, a sav prihod od prodaje slika namijenjen je stipendiranju talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.

Slike je iz bogatog Privrednikovog fundusa odabrao i postavio povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Feđa Gavrilović. Uz njegovo stručno vođenje, veliki broj ponuđenih slika prodat je iste večeri.

Pored slika koje su donirali kolekcionari i prijatelji Privrednika i slika koje su donirali poznati umjetnici, najveći broj izloženih slika nastao je na tradicionalnim Privrednikovim dobrotvornim likovnim kolonijama na kojima sudjeluju akademski slikari iz cijele regije.

„Većina izloženih slika nastala je na prošlogodišnjoj Privrednikovoj dobrotvornoj likovnoj koloniji koja se održava u čast Vladimira Matijevića, osnivača Privrednika“, rekao je na otvaranju aukcije predsjednik Privrednika Nikola Lunić i podsjetio da je Privrednik najstarija živuća organizacija Srba u Hrvatskoj i da mu je uloga oduvijek bila pomoć mladim ljudima, danas – talentiranim učenicima i studentima koji nemaju dovoljno sredstava za školovanje. „Privrednikovi stipendisti uglavnom dolaze iz ruralnih krajeva Hrvatske koji su bili opustošeni ratom. Zato se Privrednikove likovne kolonije održavaju uglavnom na tim područjima, kako bi se na njih i njihove bogate, a zapostavljene potencijale skrenula pažnja“, rekao je Lunić i zahvalio se svim umjetnicima koji su svojim plemenitim gestama i vrijednim slikama podržali Privrednikovu misiju.

Nikola Lunić, predsjednik SPD Privrednik, foto: Jovica Drobnjak

Specijalan gost večeri bio je pjesnik i publicist Đorđe Matić, u čijim stihovima su prisutni uživali. Muzički gosti bili su Robert Vnuk na gitari i Una Patafta na harmonici.

U teškim vremenima ekonomske krize i slabe osjetljivosti društva za one kojima je pomoć potrebna, iznos prikupljen na Privrednikovoj aukciji dragocjen je doprinos Privrednikovoj misiji u pomaganju školovanja talentirane djece.

Na aukciji je bilo i nadmetanja i licitiranja, a oni koji te večeri nisu stigli, imaju do kraja mjeseca vremena da sebe počaste kvalitetnim umjetničkim djelom i u isto vrijeme i sami naprave dobro djelo. Preostale slike izložene su u Privrednikovom domu u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, gdje ih zainteresirani mogu pogledati tokom radnog vremena (od 9 do 17 h, od ponedjeljka do petka) do kraja marta.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: