Umjetnine za donatorsku večer

Piše: P-portal.net

Privrednik priredio prvu međunarodnu likovnu koloniju.   U organizaciji SPD “Privrednik” iz Zagreba, Općine Krnjak i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Karlovca, u Gornjem Budačkom, rodnom mjestu osnivača i utemeljitelja …

Privrednik priredio prvu međunarodnu likovnu koloniju.

 

U organizaciji SPD “Privrednik” iz Zagreba, Općine Krnjak i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Karlovca, u Gornjem Budačkom, rodnom mjestu osnivača i utemeljitelja “Privrednika” Vladimira Matijevića, održana je prva međunarodna slikarska kolonija.

Svim učesnicima domaćin je na svom posjedu bio Milan Lapčić, inače predsjednik VSNM-a Grada Karlovca, a predsjednik “Privrednika” Nikola Lunić sudionicima je dodijelio nedavno izašlu monografiju “Privrednika”. Slikari su organizatoru ostavili 40 umjetničkih djela, uglavnom ulja na platnu i akvarela sa temama mrtve prirode i pejsaža, koje su donirane u Fond “Vladimir Matijević” za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih imovinskih mogućnosti.

Likovnoj koloniji sudjelovalo je 19 slikara iz Srbije, BiH i Hrvatske, iz Sombora, Velike Kladuše i Cazinske krajine, iz Jastrebarskog, Zagreba i Karlovca. Više od polovice sudionika bili su akademski slikari i likovni pedagozi: Miloš Popović, Nedjeljko Tintor i Jovan Tatišić iz Zagreba, Milenko Buiša iz Sombora te Đorđe Petrović, Milutin Knežević i Stevo Živanov iz Karlovca.

– Slike su namijenjene aukciji koja će se održati na donatorskoj večeri, predviđenoj za kraj novembra u Zagrebu – kazao je predsjednik “Privrednika” Nikola Lunić, koji je sa značenjem samog društva i Fonda “Vladimir Matijević” upoznao sudionike kolonije.

Neformalno druženje učesnika nakon kolonije potrajalo je duboko u noć, a tom je prilikom dogovoreno da kolonija postane tradicionalna i da se njome svake godine obilježi 3. avgust, dan rođenja Vladimira Matijevića, koji je uz “Privrednik” bio i osnivač Srpske banke i Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: