fbpx

Tridesetak metara od pravoslavne crkve Svetog Nikole u strogom centru Karlovca i dvadesetak metara od Eparhijskog dvora pored crkve, nalazi se mali park ispred Doma penzionera Sveti Antun dok se s druge strane ceste nalazi nekadašnja Vojna ambulanta. U tom parkiću, pored klupa za sjedenje, nalazi se i trafostanica veličine oko 5 x 5 metara. Na jednoj od četiri fasade te trafostanice se nedavno pojavio novi mural, sa crnom pozadinom, s lijeve strane je tzv. hrvatski pleter s hrvatskim grbom, s prvim crvenim poljem (bar je to shodno zakonu!), ali bez oznaka sa službenog grba. Na vrhu u dva reda piše: Zauvijek će živjeti – hrvatski ratnici. Potom je nacrtana slika Koranskog mosta s ogradom i onim poznatim lukom mosta. Ispod toga piše: Karlovac 1991.

Ovo „umjetničko djelo“ očito je nastalo nakon okupljanja dragovoljaca iz cijele Hrvatske na Koranskom mostu 21. septembra koji su tada željeli spriječiti komemoraciju od nekoliko minuta za 13 ubijenih srpskih rezervista JNA iz Teritorijalne odbrane Krnjak koji su se predali i položili oružje 21. septembra 1991. na Koranskom mostu pa potom bili ubijeni. Trebali su biti položeni cvijeće i zapaljeno 13 svijeća te služen parastos od par minuta za ubijene Krnjačane. Podsjećamo, čak je i inače neefikasno hrvatsko pravosuđe taj zločin bilo prisiljeno okvalificirati kao ratni zločin. No, sasvim je drugo pitanje da li je i jedini osuđeni za taj zločin (Mihajlo Mišo Hrastov) i jedini stvarni krivac, jer ako je na mostu pronađeno više vrsta različitih čahura, jedan čovjek nije istovremeno mogao pucati iz više različitih oružja. No, to je pitanje i problem hrvatskog pravosuđa, ali još više i hrvatske stvarnosti, dostojanstva, istine, poštenja i suočavanja sa stvarnom poviješću i istinom o tzv. „neokaljanom Domovinskom ratu“.

Ima li u tome muralu išta krivičnog, kažnjivog, možda izazivanja rasne, vjerske, nacionalne i političke nepodobnosti, slavljenja ubojstva razoružanih zarobljenika i netrpeljivosti te misle li gradske vlasti išta istražiti ili tim povodom učiniti i izbrisati mural, nismo uspjeli saznati, kao ni hoće li policija tim povodom išta učiniti.

Predsjednica Vijeća srpske zajednice u gradu Karlovcu Danica Kljajić, inače pravnica, rekla nam je da ni sama ne zna što učiniti i da li negdje intervenirati. Kaže da će se morati konzultirati s članovima Gradskog i Županijskog srpskog vijeća, ali i sa SNV-om.

Rade Kosanović, koordinator u Srpskom narodnom vijeću, osudio je pojavu ovakvog murala u javnom prostoru i nazvao ovo jasnom porukom karlovačkim i županijskim Srbima.

– Ako ne budu mirni i ako se ne pokriju ušima čeka ih – most. A što se tamo dogodilo, dobro znamo. Nadam se da će država i ovaj problem uspjeti riješiti bez većih problema. Kada kročimo naprijed prema putu pomirenja, Knin, Varivode, Gošić i ostalo, ovo nije korak naprijed. Nemam ništa protiv slavljena pobjeda i komemoriranja poraza, ali sam protiv laži. Dragovoljci rekoše da su na mostu ubijeni naoružani vojnici neprijateljske vojske, što je notorna neistina, rezervisti su se predali i položili oružje pa su potom naprasno ubijeni, podsjetio je Kosanović.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: