Tribina: Ta strašna riječ, genocid

Piše: P-portal.net

Tribina u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „Ta strašna riječ, genocid“ održana je 9. aprila u Privrednikovom domu u Zagrebu

Prije 79 godina, 22. aprila 1945. jasenovački logoraši kreću u pokušaj proboja. Taj očajnički čin bio je njihov pokušaj da spasu živu glavu ili da junački poginu, svjesni da ih čeka smrt, dok su njihovi ustaški dželati spremali svoj finalni čin uništenja posljednjih svjedoka zvjerstava koja su probudili na mirnim obalama Save u logoru Jasenovac. I ove godine, političari će tamo održati govore, sveštenici će izmoliti molitve za duše jasenovačkih mučenika, ali one ni danas mira nemaju. Nemaju mira, jer i dalje traje licitiranje njihovim brojem i dalje traju revizionistička prekapanja po njihovim nevinim kostima.

O proboju jasenovačkih logoraša, o tome zašto se u Hrvatskoj javnosti ta strašna riječ „genocid“ najčešće izbjegava, o tome zašto se u Hrvatskoj genocid može negirati nekažnjeno, o raspravama o broju žrtava Jasenovca unutar Srpske pravoslavne crkve i o brojnim drugim aspektima ove vječne teme, na novoj Privrednikovoj tribini govorili su povjesničar Milan Radanović, povjesničar Čedomir Višnjić i novinar Drago Pilsel.

Snimku tribine pogledajte u nastavku.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: