Sterijina nagrada svima

Piše: P-portal.net

Sterijino pozorje u Novom Sadu završeno je zvižducima upućenim žiriju na čelu sa Predragom Mikijem Manojlovićem zbog odluke bez presedana da dodeli samo Sterijinu nagradu “svim učesnicima” tog festivala i …

Sterijino pozorje u Novom Sadu završeno je zvižducima upućenim žiriju na čelu sa Predragom Mikijem Manojlovićem zbog odluke bez presedana da dodeli samo Sterijinu nagradu “svim učesnicima” tog festivala i specijalnu nagradu publici, a ovacije je dobio Kokan Mladenović, čija je predstava “Na Drini Ćuprija” osvojila nagrade kritike, publike i redakcije “Dnevnika”.

Odluku da ne dodeli tradicionalne nagrade, koja je izazvala burne reakcije u stručnoj i najširoj javnosti, a Mladenović ju je čak nazvao “terorističkim aktom” protiv pozorišta, pokušao je da objasni Miki Manojlović na zatvaranju 62. Pozorja 3. juna u Srpskom narodnom pozporištu, navodeći da nije usmerena protiv bilo koga, već ukazuje na sve teže stanje u kulturi u poslednjih 15-ak godina.

“Ona nije ni protiv koga, ona govori i upućuje gde smo… u poslednjih 15 godina – od 2000. do danas, gde se nalazi naša kultura, zašto pozorište postaje sve gore i gore, i gde je zapravo smiao našeg postojanja”, rekao je Manojlović u ime izviždanog žirija, u kojem su bili i Isidora Žebelјan, Emina Elor, Nikita Milivojević i Aleksandar Popovski.

Salvu negativnih reakcija, uz pretpostavke o političkim pritiscima, žiri je izazvao odlukom da, “sagledavajući ambicije, talenat, napore, viđene domete i okolnosti u kojima stvaraju učesnici takmičarskog programa, u vremenu nenaklonjenom pozorišnom stvaralaštvu i institucijama kulture, te posebno u složenim i teškim uslovima u kojima Sterijino pozorje nekako opstojava, kao i primernu odanost novosadske publike Sterijinim igrama”, dodeli “dve zaslužene Sterijine nagrade: Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. Pozorja i Specijalnu Sterijinu nagradu publici 62. Sterijinog pozorja”.

Selektor 62. Pozorja Miroslav Miki Radonjić, koji je i direktor tog festivala, nije želeo da komentariše odluku žirija, u nameri da, kako je naveo, koliko je to moguće sačuva ugled i integritet institucije, ali i svih učesnika 62. Pozorja.

“Članovi žirija svojim imenom i prezimenom, umetničkim i moralnim dignitetom stoje iza ovakve odluke i nadam se da će umeti valjano da je obrazlože. Sterijino pozorje će i nadalje nastojati da afirmiše i promoviše domaćeg dramskog autora i pozorišnu umetnost, trudeći se da svim svojim delatnostima ne ugrozi bogatu i hvale vrednu tradiciju, te da prepozna relevantno savremeno teatarsko stvaralaštvo”, naveo je Radonjić, čiju je selekciju predstava za 62. Pozorje žiri ocenio kao odgovorno obavljen posao, koji je pružio mogućnost da se vide “rezultati prošlogodišnjeg pozorišnog stvaralaštva na osnovama domaćeg teksta”.

Za razliku od žirija, koga je izviždala, publika je ispratila ovacijama Kokana Mladenovića, koji je za predstavu “Na Drini ćuprija” SNP-a, dobio nagradu žirija Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije (Slobodan Savić – predsednik, Aleksandra Glovacki i Marina Milivojević-Mađarev) za najbolju predstavu, te nagradu publike sa prosečnom ocenom 4,76. Takođe, Mladenović je dobio nagradu “Dnevnika” za umetničko ostvarenje na Sterijinom pozorju, za režiju predstave “Na Drini cuhuprija” prema motivima čuvenog romana Ive Andrića.

Mladenović je odluku žirija 62. Pozorja okarakterisao kao “besmisleni teroristički akt” protiv pozorišta i onih koji ga čine”, ocenjujući da “ne postoji količina sramote kojom se može anulurati”.

“U svoje lično ime, u ime glumačkog ansambla i svih saradnika bez čijeg kreativnog doprinosa ne bi bilo predstave ‘Na Drini ćuprija’, optužujem žiri Sterijinog pozorja u sastavu: Miki Manojlović, Aleksandar Popovski, Nikita Milivojević, Isidora Žebeljan i Emina Elor, da su zarad najvulgarnijih političkih presija, ili neoprostive količine ličnih sujeta, svojim odlukama ponizili sve glumce, reditelje, scenografe, kostimografe, kompozitore, koreografe i samu instituciju Sterijinog pozorja”, naveo je Mladenović u objavi na društvenim mrežama.

Trijumf na 62. Pozorju ostvario je i pozorišni kritičar, teatrolog i profeor na Fakultetu dramskih umetnosti Ivan Medenica, koji je i umetnički direktor Bitefa, a dobio je Sterijinu nagrade za pozorišnu kritiku “Miodrag Kujundžić”, koju dodelјuju Pozorje i “Dnevnik” – za tekst “Ubojita značenja” o predstavi “Rodolјupci” Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Andraša Urbana, objavlјen u NIN-u, te Sterijinu nagradu za teatrologiju “Jovan Hristić”- za knjigu “Tragedija incijacije (ili Nepostojani princ)”, u izdanju kuće Clio i FDU – Instituta za pozorište, film, radio i televiziju.

Pozorje je završeno koprodukcijom sa Ateljeom 212 “Kako je dobro videti te opet” koja će se ubuduće, nakon dopisa Hrvatskog društva kompozitora, izvoditi pod nazivom “Moja ti”.

Direkcija Sterijinog pozorja saopštila je da je od Hrvatskog društva kompozitora – Službe za zaštitu autorskih muzičkih prava dobila dopis u kojem se navodi da taj predstava uživa autorsko-pravnu zaštitu i da nosioci autorskog prava nisu volјni da odobre stihove grupe Novi fosili za njen naslov. Direkcija Pozorja je stoga u dogovoru sa autorkom teksta Olgom Dimitrijević i Atelјeom 212, odlučila da se predstava ubuduće izvodi pod nazivom “Moja ti” kako bi se sprečila mogućnost da koprodukcija snosi finansijsko-pravne posledice.

Sterijino pozorje se ove godine vratilo izvornom konceptu izdvođenja domaćeg dramskog teksta, a uz predstavu “Na Drini ćuprija”, u konkurenciji su izvedene i predstave “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića, u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji Prešernovog gledališča Kranj i Slovenskog ljudskog gledališča Celje, “Ruža uvela” (Borisav Stanković/Jelena Mijović, režija Milan Nešković) Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja, “Elektra” (Danilo Kiš, režija Iva Milošević) Narodnog pozorišta Beograd, “Hipnoza jedne ljubavi” (tekst, režija Dušan Kovačević) Zvezdara teatra, “Moje dete” (Stojan Srdić, adaptacija, režija Ana Đorđević) Beogradskog dramskog pozorišta, “Novo doba” (Vuk Bošković, koncept, režija Dino Mustafić) Bitef teatara i ArtHub Sarajevo, te “Deca radosti” (Milena Marković, režija Snežana Trišić) Ateljea 212 i “Maestro” somborskog Narodnog pozorišta.

 

Izvor: SEEcult.org


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: