Slušajte novu sezonu podcasta Pravo glasa, gosti 1. epizode bili su Nikola Ivanović i Saša Lukić

Piše: P-portal.net

Nakon uspješne prve sezone podcasta „Pravo glasa“, P-portal nastavlja razgovore s istaknutim pojedincima i u novoj sezoni. Podcast premijerno slušajte na Radio Privredniku.

U prvoj epizodi nove sezone podcasta „Pravo glasa“ razgovarali smo sa Sašom Lukićem, zamjenikom župana Bjelovarsko-bilogorske županije i Nikolom Ivanovićem, zamjenikom župana Požeško-slavonske županije.

U razgovoru su se dotaknuli važnih tema, poput predstavljanja srpske zajednice na nivou institucija, težine posla zamjenika župana, suradnje na nacionalnom nivou, problema s kojima se susreću kao zamjenici župana, ali i problema s kojima se susreće srpska zajednica u ove dvije županije.

Na sljedećim lokalnim izborima Srbi neće više birati zamjenika župana u deset od dvadeset hrvatskih županija, već u njih šest, s obzirom na to da je u četiri županije broj Srba pao ispod pet posto. Među te četiri su dvije iz kojih dolaze naši gosti. „Mi smo do sada bili jedina županija u Republici Hrvatskoj koja je imala dva zamjenika župana iz redova manjina, ispred srpske nacionalne manjine i ispred češke nacionalne manjine. Nakon ovog popisa dogodilo se to da i srpska i češka manjina ostaju bez svojih zamjenika, ta je brojka pala ispod 5 posto, što je bilo nužno. Konkretno to znači da je i kod srpske i kod češke manjine nedostajalo 200 osoba da bi ovo pravo ostalo“, kaže Lukić. Što se tiče Požeško – slavonske županije situacija je vrlo slična. „U Požeško – slavonskoj županiji osim mjesta zamjenika župana gubimo i mjesto zamjenika gradonačelnika Pakraca, tako da u tim sredinama gubimo vodeće ljude koji će moći predvoditi zajednicu u nekom budućem vremenu“, kaže Ivanović.

Kako funkcionira školovanje po modelu C u Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj županiji te koliko se ulaže u kulturu saznajte u podcastu od naših gostiju – zamjenika župana Saše Lukića i Nikole Ivanovića.

Podcast Pravo glasa možete slušati premijerno ponedjeljkom u 12 sati na Radio Privredniku (ovdje), kao i u repriznim terminima vikendom.

Podcast možete poslušati i na platformi SoundCloud, kao i na našem YouTube kanalu u nastavku.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: