Slobodan Uzelac: Pola stoljeća u hrvatskoj i srpskoj politici

Piše: P-portal.net

Višegodišnji predsjednik SKD „Prosvjeta“, aktivno uključen u rad „Privrednika“, govorio je o osnivanju, ali i značaju obje ove organizacije za Srbe u Hrvatskoj

U novom izdanju podcasta „Pravo glasa“ gost Mirele Pejaković Levstek bio je Slobodan Uzelac, član brojnih srpskih organizacija, od kojih je neke i sam osnivao ili obnavljao, bivši državni tajnik za znanost u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, bivši potpredsjednik Vlade, znanstvenik i autor nekoliko knjiga. Povod razgovoru bio je skori izlazak njegove nove knjige, čiji će podnaslov biti „Sjećanja na pola stoljeća u hrvatskoj i srpskoj politici“. U knjizi Uzelac opisuje svoj politički put, od samih početaka u gimnazijskim danima u zadarskoj gimnaziji pa do mirovine i nedavnih dana.

U razgovoru se Slobodan Uzelac prisjeća burnih dana raspada bivše države, kongresa KP i načina na koji se sve odigralo 90-tih godina te kako su se osnivale i obnavljale organizacije koje su okupljale Srbe. „Dvije su nove organizacije koje smo stvorili, prva je Srpski demokratski forum i druga organizacija koju smo stvarali bilo je Srpsko narodno vijeće. Za to vrijeme smo obnavljali Prosvjetu i Privrednik te se trudili da se u restituciji vrati imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, prisjeća se Uzelac.

Višegodišnji predsjednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, aktivno uključen u rad „Privrednika“, jedne od organizacija koja osim stipendiranja učenika i studenata ima i razgranatu medijsku djelatnost – od portala, preko podcasta, dokumentarnih filmova, do tribina, govorio je o osnivanju, ali i značaju obje ove organizacije za Srbe u Hrvatskoj.

„Kada sam kao potpredsjednik Vlade radio dvije donatorske večere za Privrednikov fond onda mi je tadašnji i današnji ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao – Pa moramo te podržati, ti podižeš broj obrazovanih preko Privrednikovog fonda, radiš točno što i ja kada se radi proračun u Vladi i kada se borim za što više novca za obrazovanje.“

Ulaskom Slobodana Uzelca kao potpredsjednika u Vladu Ive Sanadera počeo je proces jačeg sudjelovanja Srba u vlasti i to u vrijeme pripreme Hrvatske da postane članicom Europske unije. Danas Uzelac priznaje da se s toga mjesta može učiniti i puno i malo, ali kao jedan od najvećih problema vidi taj što kao potpredsjednik Vlade nemate ministarstvo iza sebe, odnosno nemate provedbenu polugu.

„Ja sam dva puta prijetio ostavkom, prvi put sam je dao pa su me vratili, to je bilo oko priznanja Kosova. Drugi puta nisam dolazio na sjednice Vlade nakon što su pojedini župani odbili mijenjati županijske statute po kojima su trebali nakon popisa stanovništva zauzeti neko mjesto temeljem Zakona o pravima nacionalnih manjina. Ja sam tada rekao predsjednici Vlade – od sada pa nadalje moja stolica će biti prazna na sjednicama Vlade dok mi ne javite promjenu. Otišao sam iz Zagreba i počeo pisati u to vrijeme treću knjigu dok mi nije tajnica premijerke Kosor javila da je to riješeno. Javnost nije ni znala zašto je moja stolica prazna“, kaže Uzelac.

Što je još rekao Slobodan Uzelac poslušajte u novom izdanju podcasta „Pravo glasa“.

Podcast možete poslušati na platformama SoundCloudSpotifyAnchor, DeezerBreakerPodcast.rs, kao i na našem YouTube kanalu u nastavku.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: