Obnovljeno bivše kino Odeon na šibenskoj rivi zvat će se „Kuća umjetnosti Arsen“, doznaje Hina u Javnoj ustanovi Tvrđavi kulture Šibeniku koja će upravljati tim javnim prostorom namijenjenim održavanju glazbeno-scenskih događaja, kinoprojekcija, kazališnih predstava, izložbi i konferencija.

Tvrđava kulture Šibenik predložila je naziv kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika u novijoj hrvatskoj povijesti, Arsenu Dediću, prenose hrvatski mediji.

“Kuća umjetnosti Arsen” odaće počast i uzvratiti ljubav Šibenčaninu koji je za svog života bio, i dalje jeste, najveći ambasador grada i njegovoga duha”, navedeno je u obrazloženju.

Iz šibenske “Tvrđave kulture” navode da je tačna Arsenova tvrdnja da je “umjetniku njegovo djelo – njegov zagrobni život”.

Prijedlog su prihvatili vlasnik dvorane Grad Šibenik, koji je sa Ministarstvom kulture finansirao njenu obnovu, kao i ostale gradske kulturne institucije – Kulturno vijeće grada, Pjevačko društvo “Kolo” i Šibenska narodna muzika.

Odlukom da nova kuća kulture i umjetnosti nosi Arsenovo ime zadovoljna je i porodica Dedić.

U Beogradu je 2015. godine klavir-hol kultne kulturne ustanove “Parobrod” dobio ime po Arsenu Dediću.

“Prvi, nadamo se, ne obavezno jedini, trajno ćemo ostaviti pomen na Arsena Dedića, gde ćemo naš programski najreprezentativniji prostor, klavir-hol sa najboljim polukoncertnim ‘Bosendorfom’ iz dvadesetih godina prošlog veka, nazvati njegovim imenom”, navedeno je tada iz ove ustanove kulture.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email