fbpx

Sabor SPC sutra o izboru mitropolita zagrebačko-ljubljanskog

Sabor SPC sutra o izboru mitropolita zagrebačko-ljubljanskog

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
U Hramu Svetog Save u Beogradu danas je služena liturgija koja prethodi redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, prvom kojem predsedava patrijarh Porfirije
Sabor SPC

Kao što je ranije najavljeno iz Kancelarije Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, današnjom liturgijom započelo je redovno zasedanje Sabora. Radni deo je najavljen za sutra.

Sabor SPC održava se nakon jednogodišnje pauze zbog epidemije koronavirusa, a ovo će biti drugi put da se održava u Hramu Svetog Save, javlja Tanjug.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tela biti izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Mesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija, kao i eparhija valjevevska nakon smrti svog episkopa Milutina.

Sabor SPC
Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Sabor će svakako raspravljati i o Temeljnom ugovoru o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

Foto: A.K./ATAImages

Stanje na KiM i bezbednost srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini stalna je tema Sabora SPC, a predstojeća sednica će biti održana samo dva dana nakon što su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na Kosovu i Metohiji, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine, izostave iz kategorije „u opasnosti“.

Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Očekuje se da će se arhijereji Srpske pravoslavne crkve osvrnuti i na ovaj zahtev Prištine i zauzeti crkveni stav.

Ranije planirano uvođenje Porfirija u tron patrijarha u drevnom sedištu Srpske pravoslavne crkve – Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je do daljeg zbog epidemioloških mera koje su na snazi u ovoj južnoj srpskoj pokrajini.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: