Prvi zajednički projekat HRT-a i RTS-a, posle prošlogodišnjeg potpisivanja protokola o saradnji, je dokumentarno-igrana serija o pesniku Tinu Ujeviću (1891-1955). Snimanje serije počelo je u Hrvatskoj prošle godine, a u Beogradu, gde je Tin Ujević proveo skoro 10 godina, biće snimano u maju. Snimaće se u Skadarliji, na Dunavu, na Tašmajdanu… Serija će imati četiri epizode po 55 minuta i biće emitovana na jesen 2017. godine na HRT-u i RTS-u.

– Ovo je prva takva saradnja nakon rata. Mislim da i jedna i druga strana očekuju dobar proizvod. Naravno da ćemo sarađivati i dalje kao dva velika javna servisa – istakla je Jasmina Božinovski Živalj, rukovodilac Radne jedinice Produkcijski odjeli. Ona je dodala da su veliki projekti skupi za svaki javni servis.

– U onom trenutku kad udružimo snage, mislim da možemo puno bolje i kvalitetnije proizvesti i raditi. Ja se nadam da je početak rada na ovoj seriji zapravo veliki zalog za budućnost u saradnji naša dva servisa – ocenila je ona.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić ocenio je da je serija o Tinu Ujeviću jedan od važnih projekata koji RTS ima u narednom periodu.

– Dobar motiv je i saradnja sa HRT-om koji će dati osnovu tog projekta. Beogradska epizoda života Tina Ujevića je svakako nešto što zanima i publiku ovde u Srbiji koliko i u Hrvatskoj, ali i sve one koje će delo Tina Ujevića ponovo privući ka novom čitanju – primetio je on.

Bradić je naglasio da je projekat važan i zato što ohrabruje i neke druge projekte kulturnog nasleđa bilo da se radi o ličnosti ili o epohi, “o mestu o kojem govorimo ili vremenu kojeg se sećamo, da ga na neki način kreativno oživljavamo i upućujemo ka publici”.

Serija rasvetljava lik Tina Ujevića kao pesnika ali i kao političkog aktivistu u mladosti koji je bio pristalica jugoslovenskog ujedinjenja. Osvetljava se njegov buntovnički i boemski duh. – Reč je o kontradiktornoj ličnosti. S jedne strane neka vrsta duhovnog askete, pristalica orijentalne filozofije. S druge strane boem, u nekim fazama i alkoholičar. Nadam da će se na neki način približiti savremenom gledaocu – ističe reditelj Davor Žmegač.

Tin Ujević, svojevrsni nomad, živeo je, sem u rodnom Vrgorcu, i u Imotskom, Makarskoj, Splitu, Zagrebu, Beogradu, Parizu, Sarajevu.  Lik mladog Ujevića tumačiće Igor Kovač, starog Milan Pleština, dok će narator biti Mislav Čavajda.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email