Putovanje upoznavanja i nezaboravnog druženja

Piše: P-portal.net

«Privrednikovi» pitomci zajedno s pitomcima HF «Privrednik» iz Novog Sada posjetili Sremske Karlovce i Beograd.

«Privrednikovi» pitomci zajedno s pitomcima HF «Privrednik» iz Novog Sada posjetili Sremske Karlovce i Beograd.

 

Završen je projekt putovanja «Privrednikovi pitomci – Upoznavanje kroz Srbiju» u kojem su studenti, «Privrednikovi» stipendisti i članovi Privrednika Junior zajedno s pitomcima «Privrednika» iz Novog Sada kroz sedam dana obišli Novi Sad, Sremske Karlovce i Beograd posjetivši mnoge znamenitosti i institucije.

Projekt putovanja «Privrednikovi pitomci – Upoznavanje kroz Srbiju» trajao je od 15. do 21. augusta 2010. godine u kojem su studenti, stipendisti Srpskog privrednog društva «Privrednik» iz Zagreba i članovi Privrednika Junior zajedno sa pitomcima Humanitarnog fonda «Privrednik» iz Novog Sada proveli nezaboravne dane u druženju upoznavajući se s kulturnim, povijesnim, vjerskim, turističkim znamenitostima i društveno-političkim životom Republike Srbije. Pored  SPD «Privrednik» projekt je značajnim dijelom sufinanciralo Ministarstvo za dijasporu Vlade Republike Srbije, a Privredniku Junior prilikom organizacije i pripreme putovanja pomogli su HF «Privrednik» za novosadski dio i za beogradski dio putovanja Ambasada Republike Srbije u Zagrebu i Turistička organizacija Beograda.

Putovanje je započelo okupljanjem većine stipendista i «Juniora» na Glavnom kolodvoru u Zagrebu odakle su vlakom krenuli put Srbije, a ostatak družine iz Slavonije i Baranje priključio im se u Vinkovcima. Prvo jutro na putovanju osvanulo je u Novom Sadu gdje su stipendisti za početak imali prijem u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti u kojima je domaćin bila «Privrednikova» prijateljska organizacija – Humanitarni fond «Privrednik». U šetnju novosadskim ulicama uz pratnju vodiča krenuli su posjetivši Maticu srpsku, Gimnaziju «Jovan Jovanović Zmaj» i pravoslavne crkve Sabornu i Nikolajevsku. Toga dana imali su, također, prijem kod Njegovog Preosveštenstva episkopa jegarskog dr. Porfirija u manastiru Kovilj koji predstavlja značajan izvor duhovnosti novosadske oblasti i čitave Vojvodine. U ugodnoj atmosferi jednostavnog ali izvanrednog gostoprimstva razgovaralo se o djelovanju «Privrednika», te aktualnim društveno-političkim temama, kao i o projektima suradnje između zagrebačkog i novosadskog «Privrednika». Poslije Manastira studenti su se uputili u Sremske Karlovce gdje su posjetili Sabornu crkvu, Patrijaršijski dvor i čuvenu Karlovačku gimnaziju. Ovaj ispunjeni dan završio je promatranjem panorame Novog Sada s Petrovaradinske tvrđave koja se zbog svoje veličine i dominantnosti naziva i «Gibraltar na Dunavu».

Odlaskom iz Novog Sada društvo se uputila ka Beogradu gdje su se u prva dva dana posvetili turističkom obilasku grada, prvo uz pratnju vodiča kroz Knez Mihajlovu ulicu i Kalemegdan a potom i vožnjom panoramskim autobusom kroz važnije ulice. Beogradski dani putovanja bili su bogati slobodnim vremenom koje je iskorišteno za šetnju do Hrama Svetog Save a i do Crkve Sv. Marka. Dani u Beogradu završavali su provodom na Bearfestu na kojem se uživalo u muzici Bennia Benassia, Riblje čorbe, Bajage i još mnogih drugih. Posljednji dani bili su rezervirani za upoznavanje društveno-političkih institucija Republike Srbije. Stipendisti su tako posjetili dom Narodne skupštine Republike Srbije, zatim Ministarstvo za dijasporu Vlade RS gdje ih je primio pomoćnik ministra Vukman Krivokuća i Kraljevske dvorove u kojima boravi kraljevska obitelj Karađorđević. Završetak ovog nadasve zanimljivog i posebnog putovanja obilježen je vožnjom brodom Dunavom i Savom.

Kompletan projekt bit će zaokružen u specijalnom izdanju biltena Privrednika Junior koji će predstavljati rukovet doživljaja i utisaka stipendista s ovog sigurno značajnog i vjerojatno tek prvog putovanja s misijom međusobnog povezivanja i upoznavanja stipendista SPD «Privrednik».


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: