Iz zajednice,Video

Privrednikov dom: još ničiji dom

Piše: O. R. / P-portal.net

Zgrade u Preradovićevoj 18 mnogi stari Zagrepčani sjećaju se kao Privrednikovog doma.
Sagrađena je 1875. godine u neorenesansnom stilu i djelo je uglednog zagrebačkog graditelja Janka Jambrišaka. Zgradu 1907. od zagrebačkog trgovca Milana Nossana kupuje Srpsko privredno društvo Privrednik u iznosu od 78.000 kruna

Sve do uspostavljanja zločinačke ustaške NDH, u aprilu 1941. godine, na zgradi u Preradovićevoj 18, u samom centru Zagrebu, nalazio se ćirilični natpis „Privrednikov dom“. Odmah nakon što su ustaške vlasti skinule ovaj natpis, zagrebačko poglavarstvo obavještava Državno ravnateljstvo za ponovu NDH da je „srpski Privrednik, vlasnik kuće u Preradovićevoj ul. 18 nepoznato kuda otišao“ i da se postupi u skladu sa „zakonskim odredbama“ o imovini osoba koje su napustile područje NDH. Znamo pod kakvim strašnim terorom i diskriminacijom su Srbi tada napuštali područje NDH spašavajući goli život. Mnogi nisu bili te sreće, pa su završili u logorima i na stratištima.

Međutim, nije ovo bio prvi nasrtaj na Srpsko privredno društvo Privrednik i na njegovu imovinu. Istina, ne tako zločinački i surov. U antisrpskim demonstracijama 1902. i uoči samog početka Prvog svjetskog rata nakon sarajevskog atentata, Privrednikov dom u Preradovićevoj 18 bio je demoliran i opljačkan od strane antisrpski nahuškane rulje.

Nakon dolaska na vlast 1945. godine, komunisti su oduzeli svu Privredniku imovinu koja se nalazila u mnogim gradovima na prostoru bivše Jugoslavije. Oduzeli su i kompleks zgrada koje su činile Privrednikov dom u Preradovićevoj 18. Do danas ništa od te imovine nije vraćeno, iako je nekada pripadala Srpskom privrednom društvu Privrednik na temelju kupoprodajnih ili darovnih ugovora a u svrhu pomaganja u školovanju siromašne djece i omladine.

Danas Srpsko privredno društvo Privrednik u Privrednikovom domu u Zagrebu koristi tek manji dio tog prostora za svoje aktivnosti. Tu je smještena uprava Privrednika, klub „Privrednikov dom“ i radio Privrednik. Za korištenje toga prostora Privrednik plaća najamninu hrvatskoj državi u iznosu od gotovo četiri godišnje studentske stipendije.

Dokle ovakva nepravda može trajati i kada će završiti? Kada će se skinuti utezi s nastojanja i dobročinstva koje svi Privrednikovi aktivisti i volonteri iskazuju sada već više od 125 godina? Kada ćemo biti društvo bez diskriminacije i društvo jednakih šansi? Na sva ova pitanja, bez obzira koliko vjerovali da su odgovori na njih laki, današnje okolnosti ne sugeriraju optimizam.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: