Privrednik drugu godinu stipendira

Piše: P-portal.net

U školskoj/akademskoj godini 2010/11. stipendije iz dva Privrednikova fonda. Srpsko privredno društvo “Privrednik” podijelio je 4. decembra 2010. godine u Zagrebu 46 stipendija iz fonda “Vladimir Matijević” i dvije stipendije …

U školskoj/akademskoj godini 2010/11. stipendije iz dva Privrednikova fonda.

Srpsko privredno društvo “Privrednik” podijelio je 4. decembra 2010. godine u Zagrebu 46 stipendija iz fonda “Vladimir Matijević” i dvije stipendije fonda “Ivana Vujnović”. Potpisivanju ugovora prisustvovali su studenti, učenici i njihovi roditelji, kao i rukovodstvo “Privrednika”

Ove godine stipendiju “Vladimir Matijević” dobivat će 21 učenik i 25 studenata. Učenici dobivaju po 400, a studenti po 800 kuna mjesečno. Uz njih, stipendiju od po 1.000 kuna mjesečno dobivat će i dvoje odličnih studenata, stipendista fonda “Ivana Vujnović” koji je osnovala Nevenka Ljubić u spomen na svoju ranu i tragično preminulu kćerku, inače svestrano nadarenu i odličnu gimnazijalku.

Prije potpisivanja i uručenja ugovora, predsjednik “Privrednika” Nikola Lunić podsjetio je stipendiste na historijsku ulogu “Privrednika” koji je od svog osnivanja 1897. do prekida rada 1941. i uz pauzu u godinama Prvog svjetskog rata pomogao školovanje za preko 40.000 srpske djece i omladine iz siromašnih krajeva. U ime stipendista zahvalnost je izrazio Dragan Janković, student iz Osijeka.

– Raduje nas veliki interes koji je vladao za stipendije, o čemu svjedoči i oko 200 pristiglih molbi, rekao je nakon podjele Nikola Lunić, dodajući da “Privrednik” financira više učenika i studenata nego mnogi gradovi u Hrvatskoj. – Osim toga, stipendiju ove godine dobiva i preko 80 posto onih koji su je dobivali i prošle godine, što znači da je naš izbor bio dobar, a kriteriji ispravni, kaže Lunić.

– Najveći donator Fonda i ove godine je SNV, vijeća srpske nacionalne manjine u Zagrebu i po županijama, srpske organizacije, kao i povratničke općine u kojima su na vlasti srpske stranke. Ove godine humanitarnom pozivu odazvat će se i općine iz istočnih dijelova Hrvatske kojima će financiranje Privrednikovih pitomaca biti jedna od stavki u budžetu za sljedeću godinu, rekao je Lunić. Od pojedinaca i poduzeća značajnu pomoć pružili su Boris Vukobrat, poduzeća Matijević i Karin Komerc iz Srbije, kao i brojna poduzeća iz Hrvatske i humanitarna udruženja Srba iz SAD i Australije.

– Dobivena stipendija mi mnogo znači jer njom u dobrom dijelu plaćam učenički dom, ali i druge troškove ako mi ostane novaca, rekla je Milana Zorić iz Vrgimnosta (Gvozda), inače odlična učenica trećeg razreda hotelsko turističke škole u Zagrebu, ističući da su joj i lanjska i ovogodišnja stipendija značajna pomoć i podrške.

– Za mene je podjela stipendija veliki trenutak, kaže i Nevenka Ljubić ističući da su u Privredniku nastojali da se omogući stipendija za što veći broj djece.

– Nažalost, veliki broj djece odbijen je zbog nedostatka sredstava, kaže Ljubica i očekuje da će Nemanja Aleksić student master studija na Grafičkom fakultetu u Zagrebu i Dunja Novosel, studentica završne, pete godine turkologije i hungarologije na Filozofskom fakultetu u zagrebu biti kvalitetni i dobri stručnjaci u svom poslu. – Nadam se da će, osim u struci, dati doprinos i u “Privredniku”, kaže Nevenka.

To potvrđuje i Nemanja za koga je to potvrda za dosadašnji rad i motiv za stvari koje će raditi u budućnosti. – Osim novčane podrške, tu je i masa novih ljudi s kojima je dobro upoznati se, kaže Nemanja koji je izradom letka, ali i snimanjem događaja za potrebe Društva već aktivan u “Privredniku”.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: