Predsjednik Josipović podržao inicijativu Svi mi za Hrvatsku svih nas

Piše: P-portal.net

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je izaslanstvo Inicijative “Svi mi za Hrvatsku svih nas”, inicijative protiv širenja mržnje i netolerancije u Hrvatskoj inicirane  od strane velikog broja organizacija civilnog društva …

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je izaslanstvo Inicijative “Svi mi za Hrvatsku svih nas”, inicijative protiv širenja mržnje i netolerancije u Hrvatskoj inicirane  od strane velikog broja organizacija civilnog društva okupljenih unutar Platforme 11.

U izaslanstvu su bili autori kampanje te djeca-sudionici spota kojim se nastoji upozoriti javnost na neprihvatljive pojave mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima etničkih, vjerskih i jezičnih manjina.

Nakon što su zajedno pogledali spot, Josipović je čestitao djeci-glumcima i autorima kampanje. “Bili ste sjajni, spot je briljantan i nadajmo se da će doprinijeti da posebno najmlađe generacije razumiju da mržnja i razdvajanje ne donose dobro”, rekao je.

Josipović je poručio kako je politika jednakosti u temelju njegova programa. Ocijenio je da je Hrvatska još uvijek daleko od društva bez diskriminacije po nacionalnoj osnovi te naglasio kako je za svako društvo najvažnije da prepozna vrijednost tolerancije.

Vesna Teršelič iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću naglasila je kako očekuje da, uz civilne udruge, slične kampanje provedu i državne institucije i političke stranke, jer je, kaže, Hrvatska opterećena mržnjom i podjelama.

“U proteklih godinu dana, ne samo da smo stagnirali, nego smo napravili i korak unatrag”, ocijenila je Teršelič. Upozorila je da frustracije uslijed gospodarske krize i visoke nezaposlenosti pogoduju jačanju isključivosti, ali i poručila kako svi građani moraju znati da se radi o njihovim susjedima te da su tolerancija i uključivanje nužni kako bi cijelo društvo krenulo naprijed.

TV spot Inicijative Svi mi za Hrvatsku svih nas premijerno je predstavljen javnosti 04. srpnja 2014. Na predstavljanju su govorili Branko Lustig, preživjeli koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen, Alya Al-Ogaili, strankinja u Hrvatskoj, Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Milana Romić, Kuća ljudskih prava, Eugen Jakovčić, koordinator kampanje Svi mi za Hrvatsku svih nas i Marina Škrabalo, GONG.

Tijekom ožujka 2014. započele su pripreme za snimanje TV spota kampanje Svi mi za Hrvatsku svih nas. Medijski tim kampanje u razgovoru s više redatelja i scenarista, prihvatio je rješenje autorskog dvojca: scenarij i režija, redatelj Andrej Korovljev, dizajn svih materijala kampanje i TV spota, grafička dizajnerica Barbara Blasin.

TV spota unutar kojeg međunacionalnu (ne)toleranciju redatelj Andrej Korovljev prikazuje kroz igru djece različitih nacionalnosti tijekom jedne nogometne utakmice na školskom igralištu, imao je za cilj prije svega upozoriti javnost na neprihvatljive pojave mržnje i netrpeljivosti spram pripadnika etničkih, vjerskih i jezičnih manjina. TV spot je realiziran u suradnji s polaznicima dječjeg dramskog studija Zagrebačkog kazališta mladih i njihovom Voditeljicom Grozdanom Lajić Horvat. Pablo Biluš, Matija Tin Klarin, Roko Marinković, Grgur Knežević, Jan Rešetnik, David Milanović, Antun Antolović, David Ćuk Kralj, Roko Pejovski, Matko Jakovljević, Filip Sebastian Nikolić i Erduan Huseini, djeca glumci, sudionici TV spota kao i njihovi roditelji bili su neizostavni dio projekta.

Platforma 112 i Građanski odbor za ljudska prava organizirali su 11. studenoga 2013., u prostorijama Doma HDLU-a na Trgu žrtava fašizma, konferenciju za novinare a povodom godišnjice Kristalnachta (09.11.1938.) / Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije. Spomenutom konferencijom Platforma 112 započela je s aktivnostima Kampanje protiv širenja mržnje i netolerancije SVI MI za Hrvatsku svih nas, a tijekom skupa javnosti je predstavljen Apel u ime razuma, za sve građane i građanke Republike Hrvatske. Sjećanje na 09.11.1938., postavljen je tako u kontekst aktualnih događanja u Hrvatskoj, kada se najavama “antičirićnog” referenduma još jednom dovode u pitanje najvitalniji interesi demokratskog društva, sloboda i sigurnost svih građana i građanki Republike Hrvatske.

 

>

 

Izvor: Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: