Praznik Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja u rodnom mestu patrijarha Pavla

Piše: P-portal.net

Na dan Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Crnogorsko-primorski g. Amfilohije u hramu Svetih Apostola Petra i Pavla u Kućancima (Eparhija Slavonska) služio je svetu arhijerejsku Liturgiju. Sa …

Na dan Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Crnogorsko-primorski g. Amfilohije u hramu Svetih Apostola Petra i Pavla u Kućancima (Eparhija Slavonska) služio je svetu arhijerejsku Liturgiju.

Sa Mitropolitom su sasluživali Episkop bihaćko-petrovački g. Atanasije, sveštenstvo i sveštenomonaštvo Mitropolije i Eparhija Bihaćko-petrovačke i Slavonske.

Povod saborovanju bila je i stogodišnjica od rođenja blažene uspomene Patrijarha srpskog Pavla.

Nakon pročitanog Jevanđelja na svetoj Liturgiji Mitropolit Amfilohije obratio se prisutnima i u besedi govorio o dva velika i strašna događaja koja su se zbila u istoriji čovečanstva: Velikom petku i Usekovanju glave svetog Jovana. Mitropolit je takođe govorio i o ličnosti Patrijarha Pavla, a na zaupokojenoj jekteniji pomenuo je i njegove roditelje Stevana i Anu.

Nakon svete Liturgije u litijskom hodu stiglo se do rodne kuće Patrijarha Pavla gde je u dvorištu zasađen hrast kojeg su iz Beograda poslali vernici koji su redovno učestvovali na Liturgijama koje je služio Patrijarh Pavle. Mitropolit Amfilohije sa Episkopom Atanasijem blagoslovio je i zasadio mlado drvo i poželeo da ono bude simbol duhovnoga rasta Srpskog naroda.

Na imanju patrijarhove rodne kuće u planu je izgradnja svepravoslavnog duhovnog centra koje će biti sabiralište Božije ljubavi i svih ljudi dobre volje širom vaseljene.

 

  – Beseda Mitropolita Amfilohija

 

 

 

Preuzeto sa stranica Eparhije bihaćko-petrovačke

Video: Marinianis TV

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: