fbpx

Povijesna šetnja Zagrebom iz Drugog svjetskog rata

Povijesna šetnja Zagrebom iz Drugog svjetskog rata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Spomen-šetnje pokraj lokacija u Zagrebu povezanih s ustaškim režimom i antifašističkim otporom

Povodom 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata na prostoru Jugoslavije u subotu, 27. marta, održana je prva od tri planirane povijesne šetnje Zagrebom u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Na ovaj način Documenta želi upoznati javnost sa Zagrebom kao mjestom stradanja i otpora obilaženjem značajnih lokacija povezanih s funkcioniranjem ustaškog režima, zločinima, mjestima stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i s razvojem i najvažnijim akcijama ilegalnog pokreta antifašističkog otpora.

Epidemiološki dozvoljenom broju okupljenih sudionika na početku se obratila voditeljica Documente Vesna Teršelič, a šetnju je predvodila istraživačica Documente i jedna od autorica vodiča ,,Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju” Tena Banjeglav.

Spomen šetnja započela je okupljanjem kod današnjeg Studentskog centra, a nekadašnjeg Zagrebačkog zbora odnosno Zagrebačkog velesajma koji je poslužio kao sabirni logor za Židove, Srbe, komuniste, ilegalce i druge nepoćudne skupine koje su otuda prevožene u prve koncentracijske logore osnovane na području NDH – Danicu kod Koprivnice, zatim u gospićki sustav logora (Gospić, Jadovno, Slana i Metajna na Pagu), a kasnije i u Jasenovac i tamošnji sustav logora.

Okupljeni su tijekom sat i pol šetnje obišli i druge odabrane lokacije, poput nekadašnjeg doma za ustašku mladež u Runjaninovoj ulici gdje se danas nalazi zgrada Doma zdravlja, Botaničkog vrta, Glavnog kolodvora, mjesta nekadašnje Sinagoge u Praškoj ulici ili zatvora u ulici Franje Račkog 9.

Spomen-šetnja završila je na Trgu žrtava fašizma kod poznate ,,Džamije” u čijoj okolici se nalaze zgrade nekadašnjeg zatvora Gestapa ili sjedišta Ustaške nadzorne službe na početku Zvonimirove.

Iz Documente najavljuju da će se i tokom predstojeće dve spomen-šetnje obilaziti različite lokacije kako bi se posjetilo što više mjesta u samom gradu Zagrebu.

Vodič ,,Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju” u sklopu kojeg su osmišljene i organizirane spomen-šetnje omogućit će učenicima, mladima, ali i svim zainteresiranima da saznaju povijesne priče koje krije više od 50 gradskih lokacija povezanih s ustaškim režimom i antifašističkim otporom koji je nedovoljno zastupljen u obrazovnom sustavu i javnom prostoru iako su teme Drugog svjetskog rata česte u političkom i društvenom životu.

Online promocija vodiča održat će se 6. aprila u 11 sati, na dan kada je na ovim prostorima počeo Drugi svjetski rat. Također, vodič je javno dostupan na stranicama Documente i može se preuzeti OVDJE.

Iduće spomen-šetnje najavljene su za 10. april, dan kada je proglašena NDH, te 8. maj, na dan oslobođenja Zagreba, a zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen.

 

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: