Poruka srpskog sabora u Beogradu: Budimo ono što jesmo

Piše: O. R. / P-portal.net

Srpski narod danas se sabira za duhovno jedinstvo i moli za mir među svim ljudima i svim narodima, za naše dobro, ali i dobro svih koji žive sa nama i oko nas, rekao je patrijarh Porfirije

Svesrpski sabor
Ispred Palate Srbija priređen je doček za najviše zvaničnike iz Republike Srpske. Foto: M.A./ATA Images/PIXSELL

U Beogradu se danas održava „Prvi Svesrpski sabor” pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”. Počeo je u Hramu Svetog Save molebanom za Srbiju i Republiku Srpsku, a biće završen vatrometom, iz Parka Republike Srpske, na levoj obali Save.

Patrijarh SPC Porfirije poručio je nakon molebana da Srbi treba da budu jedinstveni i složni i da u isto vreme grade mir i dobre odnose sa svima. Naglasio je da se srpski narod danas sabira „za duhovno jedinstvo i moli za mir među svim ljudima i svim narodima, za naše dobro, ali i dobro svih koji žive sa nama i oko nas“.

„Ovo jeste Sabor našeg srpskog naroda, pošto svaki narod ima svoj pečat i svoju posebnost, to jest ima svoj identitet, što je duhovna kategorija. U zavisnosti od toga koji je duhovni identitet, što će reći kakav je i koji je koren – zavisiće sve ostalo. I u tome je naš narod jedan i jedinstven i prostorno i dijahrono”, rekao je patrijarh u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske, kao i najviših zvaničnika Srbije i Srpske, članova vlada i građana.

„Veoma je važno da budemo ono što jesmo, jer može biti da možemo obezbediti sve spoljašnje, ali ako nas nema, onda je to prazna orahova ljuska. I u tom smislu, kao i svaki drugi narod imamo pravo da se sabiramo i saborujemo, manifestujemo, potvrđujemo i svedočimo ko smo i šta smo – svoj identitet, nego imamo i obavezu da to činimo ako hoćemo da nas ima, da nas bude”, rekao je patrijarh i poručio da se zato „sabiramo ne protiv bilo koga, već za to da budemo ono što jesmo“.

Nakon molebana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na svom Instagram nalogu: „Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost. Vremena su teška, izazova je mnogo. Istorija nas je naučila da samo u zajedništvu i sabornosti možemo da nađemo onu snagu i mudrost koji su nam potrebni kako bismo sačuvali nas narod i državu od neumitnih tokova istorije. Zato je ovaj sabor posvećen budućnosti, dok se sa ponosom sećamo slavnih predaka, naše duhovnosti, kulture i tradicije. Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra“.

Nakon molebana u Hramu Svetog Save, održan je sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske koji su predvodili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a kome je prisustvovao i patrijarh Porfirije. Sastanku su prisustvovali i srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednici parlamenata Srbije i RS, Ana Brnabić i Nenad Stevandić, predsednici vlada Miloš Vučević i Radovan Višković. Na saboru učestvuju i članovi vlada, zvaničnici institucija Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici Srba iz regiona.

Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske u Palati Srbija jednoglasno je usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa. Parlamenti Srbije i RS bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje Deklaraciju.

Doneta odluka o raspisivanju konkursa za izgradnju memorijalnih centara

Na zajedničkoj sednici Vlada Srbije i Republike Srpske usvojena je odluka o rapisivanju konkursa za izgradnju memorijanih centara posvećenih jasenovačkim žrtavama u Donjoj Gradini i Beogradu. Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je da će upravljački odbor za realizaciju te odluke u narednom periodu u hitnom roku pripremiti detaljan plan aktivnosti, kao i da će se lokacija u Beogradu naknadno utvrditi, ali da će ona biti na obali Save.

„Sava je ta spojnica između Jasenovca, Donje Gradine i Beograda”, poručio je ministar, javlja Tanjug.

Svesrpski sabor
Sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske u Palati Srbija. Foto: M.A./ATA Images/PIXSELL

Tokom dana predviđen je niz drugih aktivnosti, a centralno obeležavanje manifestacije biće održano na Trgu Republike u 17 časova, sa bogatim kulturno-umetničkim programom.

Svesrpski sabor se organizuje sa ciljem da se pošalje poruka da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose u regionu.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: