Podijeljene prve stipendije

Piše: P-portal.net

Fond “Vladimir Matijević” podijelio je 35 stipendija učenicima i studentima srpske nacionalnosti iz svih krajeva Hrvatske. Stipendija za osnovce iznosi 400 kn, a za studente 800 kuna.

Fond “Vladimir Matijević” podijelio je 35 stipendija učenicima i studentima srpske nacionalnosti iz svih krajeva Hrvatske. Stipendija za osnovce iznosi 400 kn, a za studente 800 kuna.

Srpsko privredno društvo “Privrednik” upriličilo je 26. novembra 2009. godine u svojim prostorijama u Zagrebu svečanost povodom podjela stipendija iz Fonda “Vladimir Matijević” za 16 učenika i 19 studenata srpske nacionalnosti.

U obraćanju prisutnima predsjednik “Privrednika” Nikola Lunić naglasio je značenje pomaganja učenika i studenata i izrazio očekivanje da će se i oni koji gaje sumnje ili nepovjerenje, uključiti u aktivnosti “Privrednika” i financiranje Fonda.

Prisutnima se obratio potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji je naglasio da pomaganje učenika nije samo dobročinstvo, već i ulaganje u buduće generacije. Značaj suradnje “Privrednika” i SPC istakao je predstavnik zagrebačke Srpske pravoslavne crkvene opštine paroh o. Milenko Popović, dok je u ime SNV-a, zamjenik predsjendika Saša Milošević izrazio ponos zbog pomaganja mladih, stečene odgovornosti prema osnivaču “Privrednika”, ali i stvaranju novih generacija koje će biti aktivne u srpskim organizacijama, kao i potrebu da u takve slične projekte pomoći i solidarnosti budu uključena cijela srpska zajednica.

Predsjednik Odbora za stipendiranje u Upravnom odboru “Privrednika”, Marko Popović govorio je o donacijama, ističući da su najviše sredstava izdvojili SNV, VSNM Zagreba, “Prosvjeta”, kao i općine u kojima je SDSS na vlasti ili u njoj participira. Novčanu pomoć pružio je i velik broj privrednika i pojedinaca iz Hrvatske, ali i Srbije. Među njima je i Nevenka Ljubić koja je uručujući učenicima ugovore čestitala na dobivenim stipendijama, dok je studentima ugovore podijelio predsjednik “Privrednika” Nikola Lunić. Svim donatorima i prisutnima, ljudima širokog srca, u ime stipendista zahvalio se Aleksandar Lalić iz Erduta.

Sigurni smo da učenicima i studentima dobivene stipendije mnogo znače. To nam predstavlja neki boljitak u budućnosti, ali i izazov kako bi se potrudili da i sljedeće godine potvrdimo ovu stipendiju, kažu učenice Slađana Radoš i Saša Živković. “Ali ona znači mnogo više od samog novčanog iznosa – znači da netko stoji iza nas, da netko misli o nama. Sada znamo kome da se obratimo ako nešto zatreba”, dodaje Saša.

Kolika je važnost stipendije, kako u novčanom, tako i u moralnom pogledu naglašava i hrabri Aleksandar Lalić. “Novčana pomoć dobro dođe, pogotovo kad studirate u Novom Sadu, ali od tih stotinjak evra mnogo je bitnije kad znate da vas netko podržava i da vaš rad nije uzaludan”, kaže Lalić i dodaje da je lakše raditi kad znate da nekom pripadate. “Jer ako zajednica više traži od nas, i mi ćemo više raditi i nuditi u svakoj sferi rada”, kaže Aleksandar koji će se i pored prostorne udaljenosti nastojati uključiti u rad “Privrednika juniora”.

Na konkurs Fonda koji je bio otvoren od 15. jula do 15. oktobra javilo se preko 180 zainteresiranih učenika i studenata iz cijele zemlje. Podijeljeno je 16 stipendija osnovcima u mjesečnom iznosu od 400 kuna, dok je studentima dodijeljeno 19 stipendija od 800 kuna mjesečno.

Svečani skup uveličali su brojni pripadnici srpske zajednice: osim gore navedenih, prvu dodjelu stipendija Fonda “Vladimir Matijević” pozdravili su saborski zastupnici Mile Horvat i Ratko Gajica, predsjednik SDSS Vojislav Stanimirović, predsjednik ZVO Dragan Crnogorac, generalni sekretar “Prosvjete” Rade Dragojević, načelnici općina koji su donirali Fond: Rade Kosanović iz Krnjaka, Nikola Arbutina iz Dvora i Branko Jovičić iz Vrginmosta, predstavnici više županijskih i gradskih vijeća srpske nacionalne manjine, zagrebački paroh o. Duško Spasojević, kao i Jelena Tabak, predstavnica Humanitarnog fonda “Privrednik” iz Novog Sada, koji već 16 godina pomaže odlične učenike i studente lošijeg materijalnog stanja.

Kulturna-umjetnička podloga ovog događaja bila je u znaku učenika Muzičke škole “Vatroslav Lisinski”, kao i muzičke sekcije zagrebačkog pododbora “Prosvjete” uz pratnju etno-grupe “Afion”. Program podjele stipendija vodila je glumica Ana Kvrgić.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: