Petar Preradović, general koji je postao pjesnik

Piše: O. R. / P-portal.net

Na današnji dan, u Grabrovnici kod Bjelovara, selu tadašnje đurđevačke krajiške pukovnije, rođen je čuveni ilirac, austrijski general, pjesnik i prevoditelj Petar Preradović
Petar Preradović
Foto: Sanjin Strukić, /PIXSELL

Petar Preradović (1818.–1872.), austrijski general, istaknuti ilirac, pjesnik domoljubnih i ljubavnih tema i prevoditelj, bio je jedan od najplodnijih i najcjenjenijih pjesnika 19. stoljeća za vrijeme hrvatskog narodnog preporoda, odnosno Ilirskog pokreta.

Petar Preradović
Foto: Grgur Zucko, PIXSELL

Rođen je 19. marta 1818. godine, u Grabrovnici kod Bjelovara, selu tadašnje đurđevačke krajiške pukovnije, u pravoslavnoj obitelji. Kako mu je za uspješnu vojnu karijeru kao pravoslavcu onemogućeno vojno napredovanje, za vrijeme školovanja prelazi na katoličanstvo, vjeru, što je bio preduslov za napredak u službi.

Rodna kuća Petra Preradovića, foto: Jovica Drobnjak

Po završenoj vojnoj akademiji službovao je kao oficir i kasnije general-major u raznim mjestima austrijske carevine.

Sticajem okolnosti, u osmogodišnjem školovanju sasvim je zaboravio maternji jezik i svoja prva poetska djela napisao je na njemačkom. Susreti s domoljubima onoga vremena ostavljaju traga na njemu i okreće se materinskom jeziku i isticanju hrvatske kulturne i jezične baštine, s izrazitim domoljubnim naglascima.

Pisao je uglavnom poeziju domoljubne tematike, ali i ljubavne i misaone pjesme i spada u vodeće pjesnike Ilirizma.

Petar Preradović
Foto: Marko Prpić, PIXSELL

Njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u arkadama na zagrebačkom groblju Mirogoj, dok njegov spomenik danas krasi jedan od najljepših trgova u Zagrebu.

Preradovićeva unuka, Paula von Preradović (udana Molden), autorica je himne Republike Austrije.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: