Patrijarh Porfirije i ove godine pomaže studente u Hrvatskoj preko Privrednika

Piše: P-portal.net

Patrijarh Porfirije uoči Vaskrsa donirao je Srpskom privrednom društvu Privrednik iz Zagreba sredstva za 14 godišnjih studentskih stipendija

12. Kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine, foto: Jovica Drobnjak

Patrijarh srpski Porfirije i ove godine svojom ličnom donacijom pomaže Privrednikove stipendiste. Njegova Svetost u tekućoj akademskoj godini putem Privrednikovog fonda „Vladimir Matijević“ stipendira čak 14 odličnih studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji dolaze iz zapostavljenih i ekonomski nerazvijenih krajeva Hrvatske, saopćili su iz uprave Srpskog privrednog društva Privrednik.

„Ponosni smo i zahvalni patrijarhu Porfiriju jer on ne samo što duhovno stoji uz Privrednik i naše stipendiste, ohrabrujući ih i ukazujući im na važnost obrazovanja i podsjećajući ih na istinske hrišćanske vrijednosti bez kojih znanje čovjeku ne mora služiti na korist, već i na značajnoj materijalnoj pomoći bez koje mnogi od ovih mladi ljudi teško da bi mogli završiti svoje školovanje. Posebno smo radosni da u vrijeme kada s radošću iščekujemo veliki hrišćanski praznik Vaskrs patrijarh ovim mladim ljudima vlastitim gestom i primjerom pokazuje suštinu solidarnosti i zajedništva, koji bi svi oni u budućem životu i radu trebalo da slijede i da, znajući tko im je pružio podršku, sačuvaju i svoj kulturni i nacionalni identitet i budu na korist i ponos svog naroda i svoje zemlje“, navodi se u saopćenju.

Patrijarh Porfirije je do sada više puta svojim ličnim donacijama značajno pomagao Privrednikove stipendiste. Na 12. Kongresu Privrednikovih stipendista i srpske omladine, koji je održan u decembru 2023. u Zagrebu, svečano je uručio ugovore o stipendiranju ovogodišnjoj generaciji stipendista i podsjetio ih na neke od glavnih vrijednosti koje treba da im služe kao smjernice, a koje su sažete i u Privrednikovim načelima – rad, štednja, čestitost.

„Vi ste pametni, učite, radite i nemojte da zaboravite treću reč iz Privrednikovog slogana ‘rad, štednja, čestitost’. Preduslov svakog uspeha jeste čestitost da bi ono što imate, što radite i govorite, naročito kada ima snagu, sadržaja i pameti, bilo afirmisanje vas samih i drugima na korist. To je čestitost“, rekao je patrijarh Porfirije na Privednikovom kongresu i poručio stipendistima da će Crkva uvijek biti uz njih, ali da će i im i on sam pružati i moralnu ali i konkretnu pomoć.

Trudiću se da to ne bude samo moralna podrška, nego da animiramo i druge ljude koji od suviška imaju šta da daju, a da nekome to bude nasušna potreba“, rekao je tada patrijarh.

U školskoj/akademskoj godini 2023/24. godini Privrednik ima rekordan broj stipendista – čak 132 učenika i studenta iz svih krajeva Hrvatske. Učenička godišnja stipendija iz Fonda Vladimir Matijević iznosi 720 evra, dok studentska godišnja stipendija iz istog fonda iznosi 1440 evra, a studentska stipendija iz Fonda Ivana Vujnović iznosi 1800 evra.

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: