Osnovana “Privrednikova” podružnica za Liku, Kordun i Gorski Kotar

Piše: P-portal.net

Privrednik organizirao podružnicu za Sjevernu Liku, Kordun i Gorski Kotar u Ogulinu. Dana 19.04.2011. godine u prostorijama Doma obrtnika u Ogulinu, sa početkom u 17,00 sati, a na osnovi Odluke …

Privrednik organizirao podružnicu za Sjevernu Liku, Kordun i Gorski Kotar u Ogulinu.

Dana 19.04.2011. godine u prostorijama Doma obrtnika u Ogulinu, sa početkom u 17,00 sati, a na osnovi Odluke Upravnog odbora Srpskog privrednog društva „Privrednik“ od 24.03.2011. g.,  održana je osnivačka Skupština podružnice SPD „Privrednik“ sa sjedištem u Ogulinu.

Navedenom Odlukom za povjerenika podružnice imenovan je Neven Rajak, koji je predsjedao skupštinom. Kao gosti nazočili su predsjednik SPD-a „Privrednik“ Nikola Lunić, dožupan Karlovačke županije Milenko Rebić, zamjenik gradonačelnika Grada Ogulina Siniša Ljubojević, predstavnici OPG-a i poduzetnici sa područja Like, Korduna i Gorskog Kotara i dr.

Duga posvijest nekad moćnog Društva

Skupštinu je pozdravio predsjednik SPD „Privrednika“ Nikola Lunić, koji je prisutne upoznao sa povijesti i ciljevima rada SPD-a „Privrednik.

– Srpsko privredno društvo “Privrednik” osnovano je davne 1897. godine u Zagrebu kao jedna od najznačajnijih privredno-prosvjetnih institucija srpskog naroda, na inicijativu humaniste i dobrotvora, veletrgovca i rodoljuba Vladimira Matijevića iz Gornjeg Budačkog na Kordunu. Privrednik je od tada pa do 1946. kada je ukinut odškolovao 37.000 đaka i  studenata, a ponovno je sa radom počeo 1993. godine kada je u zagrebu održana obnoviteljska Skupština, ali tek unazad nekoliko godina počinje sa ozbiljnim radom i pokreće zahtjev za povrat nemale imovine koja mu je oduzeta – rekao je Nikola Lunić

– Gotovo da u Hrvatskoj nema grada ili većeg mjesta u kojem “Privrednik” nije imao neku svoju imovinu: nekretninu, legat, udio u vlasništvu i sl. Svu svoju imovinu stekao je darovnicama, zadužbinama, legatima, ostavštinama… Imao je udjele u Srpskoj banci. Imao je svoje zaklade, fondove; bio je vlasnik đačkih domova i internata. Imao je i svoju štampariju – dodaje Lunić

Institucije koja može pridonijeti posrnulom gospodarstvu

Ispred grada Ogulina prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Siniša Ljubojević, te rekao da je osnivanje institucije kao što je „Privrednik“,  na području Ogulina koji se nalazi u centru regije na kojoj će djelovati, od velike važnosti za cijelu regiju. Ljubojević  dodaje kako će i Grad Ogulin pomoći razvijanju ove organizacije, za koju smatra da može veoma mnogo pridonijeti privredi i gospodarstvu općenito, pogotovo zbog činjenice da u Hrvatskoj danas vlada teška gospodarska situacija.

Djelovanje na području tri županije

Nakon pozdravnih riječi gostiju uslijedilo je prihvaćanje dnevnog reda na kojem je prihvaćena Odluka o osnivanju, verificirani su članovi Skupštine, te je donesena Odluka da će podružnica djelovati na području cijele Karlovačke, Ličko-senjske i Primorsko –goranske županije.

Za članove regionalnog Upravnog odbora podružnice izabrani su  Neven Rajak iz Ogulina, Mara Šupica iz Plaškog, Željko Božić iz Krnjaka, Petar Mamula iz Vrbovskog,  Siniša Ljubojević iz Ogulina, Mićo Zatezalo iz  G.Dubrava, te Dušan Višnić iz  Ogulina.

U planu povećanje članstva

Povjerenik podružnice Ogulin Neven Rajak predstavio je plan i program rada za 2011. g.

– Postavljanje temelja organizacije na prostoru Like, Korduna i Gorskog Kotara najvažniji je cilj Podružnice u 2011.godini. Pod time se podrazumjeva okupljanje članova na području od Rijeke, Karlovca, Vojnića do Korenice i Vrhovina –  rekao je povjerenik Neven Rajak

– Naši glavni zadaci i ciljevi tih podružnice su podrška osnivanju i razvoju poslovnih subjekata, promocija zadružnog poslovanja, podrška u međuregionalnoj suradnji, organizacije stručnih edukacija i tematskih radionica, privlačenje investicija, podrška procesu regulacije poljoprivrednog zemljišta, te sakupljanje i analiza podataka o aktivnostima poslovnih subjekata – kaže Rajak dodajući kako Europski predpristupni fondovi nude mogućnost natjecanja upravo za projekte čije smo ciljeve mi sebi postavili, a to su edukacija, povezivanje, efikasnost u poslovanju, međuregionalna suradnja, zemljišne knjige i sl.

– Cilj nam je uključiti što veći broj članova, tj. učlanjenje zainteresiranih privrednih, poslovnih, društvenih, fizičkih i ostalih lica zainteresiranih za rad Srpskog privrednog Društva „Privrednik“ sa područja djelovanja Podružnice, te uspostaviti koordinacije i komunikaciju sa članstvom sa cijelog područja –  ističe Neven Rajak

Stipendiranje jedan od važnih ciljeva
Vrlo je važno i osnažiti postojeće stipendijske fondove „Vladimir Matijević“ i „Ivana Vujnović“  iz kojih je Privrednik ove godine stipendirao 49 učenika i studenata, te stvoriti mogućnost da već iduće godine i naša podružnica podjeli nekoliko stupendija – rekao je povjerenik SPD-a „Privrednik“ Neven Rajak.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: