Osmi kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine

Piše: O. R. / P-portal.net

Srpsko privredno društvo Privrednik organizira Osmi kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine kojemu je tema „Filantropija – oslonac i poticaj mladima“.

 Kao jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Zagrebu, Srpsko privredno društvo Privrednik stipendira, okuplja i povezuje talentirane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti. Godišnje stipendiramo preko 50 učenika i studenata, a najviše iz zapostavljenih i ekonomski slabo razvijenih područja Hrvatske.

Mladi su jedna od najranjivijih društvenih skupina. Istovremeno mladi su gotovo jedina šansa i nada našeg društva. Na mlade se često, nažalost, prenose frustracije izgubljenih bitaka prethodnih generacija čime ih se teško sputava i onemogućuje. Naši odgojni i obrazovni sustavi nisu uvijek u funkciji slobode i zajedništva. Mišljenja smo da mladima treba pomoći da se, prije svega, nesmetano obrazuju, da nitko od njih zbog svoje trenutne socijalne situacije ne smije biti onemogućen ili zakinut u napretku i razvoju. Zbog toga Privrednik sve svoje napore i aktivnosti usmjerava prema dobrobiti mladih. Ovogodišnji kongres i panel diskusiju, koju organiziramo u njegovom sklopu, posvetili smo upravo filantropiji, solidarnosti i volonterstvu: vrijednostima koje su kod nas često marginalizirane a mogu biti snažan oslonac i poticaj mladima. Na panel diskusiji o svojim iskustvima i o tome koliko je filantropija važna za razvitak i harmoniju svakog društva i zajednice govorit će predstavnici zaklada i udruženja koji svoje aktivnosti usmjeravaju prema općem dobru, prema dobrobiti mladih, ali i volonteri, dobrotvori i oni koji primaju dobročinstvo.

Kongres će se održati u subotu, 14. 12. 2019. godine s početkom u 11:30 sati u Zagrebu, u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković”, Sveti Duh br. 122. Planirano je da se Kongres završi istoga dana oko 14 sati.

I ove godine u sklopu Kongresa Privrednik priređuje svečani prijem nove generacije Privrednikovih stipendista i organizira zanimljiv kulturni program.

Predviđeno je da na Kongresu učestvuje do 200 mladih članova Privrednika i njegovih simpatizera i podupiratelja iz čitave Republike Hrvatske, predstavnici udruženja mladih kao i ugledni gosti iz sfere politike, privrede, obrazovanja, kulture i diplomatskih službi.

Program:

11.00 – 11.30    Dolazak i registracija učesnika

11.30 – 11.50    Kulturni program

  • Zoran Stojanović Kizo, glazbenik
  • Zbor Domaćigosti
  • Milivoj Beader, dramski umjetnik                       

11.50 – 12.10    Pozdravni govori organizatora i obraćanja uzvanika

12.10 – 12.20    Svečani prijem nove generacije Privrednikovih stipendista

12.20 – 12.30    Pauza

12.30 – 14.00    Panel-diskusija: „Filantropija – oslonac i poticaj mladima”

  • Renata Gubić, Zaklada „Hrvatska za djecu“
  • Lidija Pavić – Rogošić, ODRAZ – Održivi razvoj zajednice
  • prof. dr. Jovo Radić, Fondacija „Privrednik“ iz Novog Sada
  • Marko Ignjatić, Srpsko privredno društvo „Privrednik“, Zagreb
  • Martina Horvat, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost
  • Siniša-Senad Musić, Roma Education Fund

Moderator: Saša Kosanović 

14.00 – 15.00    Ručak

 

Kongres je financijski pomogao Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: