Ojkački oktoberfest

Piše: P-portal.net

Održana tribina „Tko to tamo ojka“

Pjevačke grupe, festivali i radionice jedini su način da se sačuva tradicija ojkanja kao arhaičnog načina narodnog pjevanja koje je karakteristika ne pojedinog naroda ili države, nego određenog prostora na Balkanskom poluotoku. Zbog toga su svi pritisci i pokušaji zabrane festivala u Petrinji udar na tradiciju, i na srpsku i na hrvatsku, poruka je koja se mogla iščitati s tribine ‘Tko to tamo ojka’ održane u Privredniku u Zagrebu na kojoj su učestvovali Mara Vilus, organizatorica Festivala ojkače u Petrinji, Joško Ćaleta, etnomuzikolog s Instituta za etnologiju i folkloristiku i Nikola Radeka, etnomuzikolog iz Beograda koji se obraćao preko Skypea.

Mara Vilus govorila je o problemima na dosadašnjim izdanjima festivala. Prvi, na kome je učestvovalo 20 grupa iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske te je imao podršku nadležnih institucija iz Hrvatske i Srbije, nagrđen je ispadom grupe veterana koji su otpjevali ‘Oj hrvatska mati’ i otišli. Na drugom festivalu 2016. učestvovalo je manje grupa, njih 15, dok naredne godine festival nije ni organiziran.

– Ove godine pozvali smo 13 grupa, pa i grupe iz Hrvatske. Međutim, zbog traženja veterana da se festival izmjesti u neka udaljena sela kako ne bi bio održan na dan otkrivanja spomen-ploče u sjećanje na dolazak Franje Tuđmana u Petrinju 25. avgusta 1991., i stvaranja loše atmosfere, grupe su masovno odustale – rekla je Mara Vilus, ističući da je festival odgođen za 20. oktobra.

Festival će u svom programu imati i okrugle stolove na kojima će se govoriti o ojkanju koje se zavisno od kraja razlikuje po nazivu, ali i po nekim elementima izvedbe. Ćaleta je naglasio da struka treba upozoravati na značenje ojkanja i dati stručnu podršku, ali se ne može upuštati u politička vrednovanja.

Osokoljena interesom javnosti nakon nedavnog nastupa u RTL-ovom Direktu Zorana Šprajca, podrškom gradskih vlasti i srpskih predstavnika, Mara Vilus i njena grupa pripremaju se za oktobarski festival uz nadu da se neće naći bukači koji bi ga pokušali spriječiti npr. pod izgovorom da je 20. oktobar godišnjica oslobođenja Beograda. Jer kako se pokazalo, (za)branitelji su prilično maštoviti u izmišljanju izgovora za zabrane nastupa, bila to ojkača ili Bajaga u susjednom Sisku.

 

Izvor: Novosti, autor: N.J.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: