U organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta”- Pododbor Petrinja, a pod pokroviteljstvom Grada Petrinje održani su „12. Likovni susreti na Baniji 2015.”, te 4. memorijalna izložba slika „Đorđe Petrović – akvareli”, posvećena akademskom slikaru koji je preminuo ove godine u Karlovcu.

Na likovnim susretima sudjelovali su slikari i umjetnici iz Velike Kladuše, Zagreba, Karlovca, Gline i Petrinje, koji su tijekom dana svoja djela stvarali na obali Petrinjčice i Kupe, a kako je rekla Mara Vilus, predsjednica SKD „Prosvjeta” – Pododbor Petrinja, sreću i uspjeh u radu im je poželio i Srđan Tatić, generalni sekretar SKD „Prosvjeta” iz Zagreba. Istaknula je kako je ova manifestacija bila međunarodnog karaktera, multietnička i multikulturalna.

Navečer je u Galeriji „Krsto Hegedušić” otvorena memorijalna izložba slika u sjećanje na nedavno preminulog akademskog slikara Đorđa Petrovića. Obraćajući se prisutnima Mara Vilus rekla je kako joj je bila izuzetna čast poznavati čovjeka koji je sebe nesebično davao na svim poljima.

“Pored slikanja, naročito akvarela, Đorđe je bio nenadmašan, ali je bio i strastven pjevač i veliki prijatelj. Zahvaljujući njegovoj ideji po četvrti put izlažemo slike slikara, sudionika naših likovnih kolonija i susreta.”Likovni_susreti_2015_2

Prigodnim riječima u ime Grada Petrinje obratila se Svjetlana Lazić, zamjenica gradonačelnika Petrinje rekavši kako joj drago vidjeti punu Galeriju i zahvalivši se Mari Vilus na požrtvovnosti, radu i vremenu koje odvaja da bi se održali i „Likovni susreti” i „Jesen u Petrinji”, ali i da bi približila što sve radi petrinjski pododbor SKD „Prosvjeta”.

„Zahvaljujem se svim sudionicima današnjih susreta, koji su već i međunarodni, jer imamo i goste iz Bosne i Hercegovine. Drago mi je da se ovi susreti održavaju u našem gradu i da će se i dalje nastaviti. Grad Petrinja kao pokrovitelj će uvijek biti na raspolaganju, a ova je izložba stavljena na raspolaganje Petrinjcima i svima onima koji su uvijek dobrodošli u naš grad.”

Izložbu je otvorio Marko Miljanović, povjesničar umjetnosti iz Petrinje koji je govorio i o slikama i postavljenoj izložbi. Istaknuo je kako je 1997. godine o Đorđu Petrovićiu objavljena opsežna monografija čije su tekstove potpisali Juraj Baldani i Nikola Perić, a 2012. godine monografija je posvećena njegovom akvarelnom opusu iz pera Borisa Vrge. „Prema mišljenju recenzenta i akademika Tonka Maroevića ista potvrđuje činjenicu da njegov akvarelni opus predstavlja vrijednu i jedinstvenu cjelinu unutar suvremenog hrvatskog slikarstva. A Boris Vrga je ustvrdio da je jedan virtuozni stvaratelj.”

“Petrović ima jednu sliku koja se zove „Poklon za samoću” i zapravo svjedoči o onoj njegovoj bajkovitoj, tajanstvenoj i lirskoj samoći, ali i jednom ljudskom odnosu prema sebi, umjetničkom stvaranju i nama, tako da bih ja vama htio pokloniti ovu njegovu samoću i ovim riječima proglasiti izložbu otvorenom”, rekao je Miljanović.

Boris Vrga autor predgovora kataloga nazvao je ovu izložbu „Poetični akvareli”, jer su pretvoreni u imaginarne vizije i osobnu ekspresiju viđenoga. „Svojom pikturalnom kakvoćom Petrovićevi akvareli afirmiraju ideju čistoga slikarstva i izraznu ljepotu akvarelnog medija. Uravnotežujući stvaralački duh i slikarsku materiju pretvoreni osobni autorski rukopisi, oni se opiru nepovjerenju naše svakidašnjice i vremenu koje nepovratno otječe”.

Rekao je kako su Petrovićevi akvareli vrlo zahtjevne slikarske tehnike čijim izraznim poetičkim zahtjevima mogu odgovoriti samo stvaratelji posebnog senzibiliteta, a koja osigurava veću neposrednost i svježinu, izravnost i lakoću izraza. I na kraju istaknuo kako je umjetnost dugovječnija od čovjeka.“I upravo iz tih razloga vjerujem da će Đorđevi akvareli privlačiti našu pažnju još dugo vremena i da će ostati vrijednost kada vrijeme ode i kad više i nas u tom vremenu ne bude.“

U glazbenom dijelu otvorenja na violini je svirala Saša Podrić iz Siska, a izložba ostaje postavljena do 30. srpnja ove godine i može se razgledati od ponedjeljka do subote od 18 do 20 sati. Nakon izložbe upriličeno je iprigodno druženje na kojem su sudionicima likovnih susreta uručene i Zahvalnice.

Izvor: Portal 53, autor: Marela Morić

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email