Nove Privrednikove stipendije – pomoć za sigurnije školovanje

Piše: P-portal.net

U toku su dva natječaja SPD “Privrednik” za stipendije učenicima srednjih škola i studentima.

U toku su dva natječaja SPD “Privrednik” za stipendije učenicima srednjih škola i studentima.

Iz novoosnovanog Fonda “Ivana Vujnović” za najboljeg studenta, studenticu osigurano je mjesečno 2 000 kuna, dok se iz Fonda “Vladimir Matijević”, kao i prošle godine, očekuje veliki broj podijeljenih stipendija

Nakon što je prošle godine podijeljeno 35 stipendija iz Fonda “Vladimir Matijević”, Srpsko privredno društvo “Privrednik” raspisalo je drugi natječaj za stipendije učenicima srednjih škola i studentima s područja Hrvatske. Osim za stipendije iz tog Fonda, ove godine raspisan je i natječaj za stipendiju iz novoosnovanog Fonda “Ivana Vujnović” iz kojeg će se godinu dana stipendirati najbolji student ili studentica koji se prijave na natječaj. Mjesečna stipendija Fonda “Ivana Vujnović” iznosit će 2.000 kuna, a trajat će godinu dana, nakon čega se ponovo raspisuje novi natječaj za najboljeg studenta.

Fond “Ivana Vujnović” osnovan je zahvaljujući “Privrednikovoj” dobrotvorki Nevenki Ljubić, a nosi ime njene prerano preminule kćeri, koja je bila izvanredna učenica.

– Sigurno znamo da ćemo iz Fonda “Ivana Vujnović” stipendirati najmanje jednog studenta. Kriteriji za ovaj fond su visoko postavljeni jer će se razmatrati samo odlični studenti s prosjekom na fakultetu iznad 4,2, aktivnim poznavanjem bar jednog stranog jezika i nakon uspješnog intervjua koji će obaviti izabrani Odbor za dodjelu stipendija – ističe predsjednik “Privrednika” Nikola Lunić.

Što se tiče Fonda “Vladimir Matijević”, kriteriji su slični kao i prošle godine kada je stipendije dobilo 16 učenika srednjih škola, u mjesečnom iznosu od 400 kuna, te 19 studenata s iznosom stipendije od 800 kuna. Stipendisti tog Fonda primaju stipendije tokom cijelog srednjoškolskog, odnosno fakultetskog obrazovanja. Kriterij za stipendiste su prosjek ocjena iznad 3,5 za učenike, dok se za studente traži prosjek 3,0, uz loše socijalno stanje porodice, s tim da prednost imaju djeca bez roditelja, djeca samohranih roditelja, nezaposlenih ili roditelja koji školuju još djece.

– Naša zadaća je pomoći mladim ljudima. Oni su budućnost srpske zajednice u Hrvatskoj. Velik broj njih, pored svojih znanja i sposobnosti, odustaje od visokog školovanja zbog lošeg materijalnog stanja. Moramo im pomoći sa stipendijama, da im damo podršku da ustraju na svom putu i da im budemo moralna podrška – ističe Lunić.

Svoje stipendiste SPD “Privrednik” nastoji animirati brojnim aktivnostima. Podsjećanja radi, jedna grupa “Privrednikovih” pitomaca ovog je ljeta boravila sedam dana u Srbiji, u sklopu projekta putovanja “Upoznavanje kroz Srbiju”. Svi “Privrednikovi” stipendisti automatski su članovi “Privrednik juniora” i imaju obavezu pet godina nakon završetka školovanja sudjelovati u aktivnostima “Privrednika” kao njegovi članovi.

Rezultati natječaja, koji traje do 16. oktobra, očekuju se početkom novembra.
Prošlogodišnji stipendisti Fonda “Vladimir Matijević” većinom su s područja Istočne Slavonije, odakle je stiglo najviše prijava. Ove godine očekuje se veći angažman učenika i studenata s područja Zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i Dalmacije.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: