Niz aktivnosti “Privrednika” za školarce

Piše: P-portal.net

Na redovnoj izvještajnoj skupštini Srpskog privrednog društva “Privrednik” sabrani su dosadašnji rezultati rada i iznijeti planovi za naredni period.  Prije svega, stavljen je naglasak na rad s mladima i potrebu …

Na redovnoj izvještajnoj skupštini Srpskog privrednog društva “Privrednik” sabrani su dosadašnji rezultati rada i iznijeti planovi za naredni period. 

Prije svega, stavljen je naglasak na rad s mladima i potrebu pomoći mladima, posebno u školovanju i obrazovanju.

U sada već prošloj školskoj godini 2009/10, “Privrednik” je putem fonda “Vladimir Matijević” stipendirao 19 studenata i 16 učenika iz gotovo svih područja Hrvatske. Iz ovog fonda stipendije se dobivaju po principu uspjeha u školi/fakultetu i socijalnom statusu. Mjesečne studentske stipendije u prošloj školskoj/akademskoj godini iznosile su 800 kuna, a učeničke 400 kuna.

U međuvremenu, utemeljen je i fond “Ivana Vujnović” putem kojeg će se u sljedećoj akademskoj godini financijski pomagati izvrsnog studenta koji pored ostvarenog uspjeha na fakultetu mora aktivno poznavati strane jezike i biti aktivan član “Privrednika”. Mjesečna stipendija za izvrsnog studenta iznosi 2.000 kuna.

Podsjetimo, fond “Ivana Vujnović” pokrenut je zahvaljujući Nevenki Ljubić, majci prerano preminule Ivane Vujnović. Nevenka Ljubić aktivna je članica “Privrednika” i do sada najveći pojedinačni dobrotvor “Privrednika” – donirala je društvo s preko 27.000 kuna.

Članovi skupštine upoznati su i s velikom kampanjom koju “Privrednik” provodi u Srbiji, a u koju su uključeni poduzetnici porijeklom iz Hrvatske. Očekuje se u septembru velika priredba na kojoj će se sakupljati prilozi za fond “Vladimir Matijević”. “Privrednik” također radi i na popisu domaćih privrednika koji bi pomagali fond i na povezivanju privrednika iz Srbije i Hrvatske. Također je najavljeno da se sljedeće školske godine nastavlja sa stipendiranjem dosadašnjih stipendista, s time da se primi i nova generacija, za koju će natječaj biti raspisan u septembru a trajat će do polovine oktobra.

Za jesen je najavljena i svečana sjednica Patronata, pokroviteljskog tijela koje čine predstavnici institucija i pojedinci koji su najviše doprinijeli ostvarenju “Privrednikovih” ciljeva: pomoć kod školovanja i obrazovanja mladih ljudi.

Pohvale su dobili i mladi članovi Privrednik juniora, koji trenutno broji preko 50 članova srednjoškolske i studentske dobi. Oni su akteri dvaju projekata koje su raspisali Ured za ljudska prava Vlade RH i Ministarstvo za dijasporu RS, a i glavni su nosioci projekta sjećanja na antifašističku tradiciju i žrtve fašizma koji je apliciran kod Evropske komisije.

Također, “Privrednik” je potpisao Protokol o suradnji s Humanitarnim fondom “Privrednik” iz Novog Sada, koji vodi vladika jegarski Porfirije. Protokolom se uređuje zajednički nastup prema trećima i prekogranična suradnja, te se “Privredniku” iz Zagreba priznaje pravno sljedništvo “Privrednika” na teritoriji Hrvatske.

– “Privrednik” pomalo staje na noge, ali daleko je to od stabilnosti i profesionalizacije. Nažalost, još nemamo stabilni izvor financiranja, nemamo profesionalno zaposlene ljude, a problemi kojima se bavimo nisu samo od nacionalnog, nego i od općedruštvenog interesa – ocijenio je predsjednik SPD “Privrednika” Nikola Lunić i izrazio vjerovanje da će fond “Ivana Vujnović” prerasti u neku vrstu zaklade pod pokroviteljstvom “Privrednika”, iz koje će se stipendirati izvrsni studenti.

– Potrebe naših mladih puno su veće nego što im “Privrednik” u ovom trenutku može dati. Nama se gotovo svakodnevno javljaju mladi ljudi s molbom da im pomognemo, od zaposlenja do zahtjeva za stipendiranjem – dodao je Lunić.

– Vjerujemo da će naša nastojanja biti prepoznati i adekvatno podržana. Očekujemo da će nas i za sljedeću školsku godinu podržati dosadašnji donatori: Srpsko narodno vijeće, SKD “Prosvjeta”, lokalna srpska vijeća, kao i lokalna samouprava, odakle dolazi najveći broj “Privrednikovih” stipendista. Također, pozivamo privrednike, poduzetnike i sve druge da nam pomognu prema svojim mogućnostima i da nam se priključe, kako bismo zajedno pomogli mladost, jer je ona naša snaga i budućnost – poručio je Nikola Lunić.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: