Neven Cvetićanin: Da i nas na Balkanu istorija jednom promaši!

Piše: P-portal.net

„Dobro bi bilo da nas jednom u istoriji na Balkanu istorija promaši, a uvek nas je gađala, kad god su bile prekompozicije svetskih odnosa“, kaže Cvetićanin

U novom izdanju podcasta „Pravo glasa“, koji je P-portal pokrenuo u sklopu projekta „Upoznajmo se da bismo se razumjeli“, gost Bojana Munjina bio je Neven Cvetićanin, predsjednik Foruma za strateške studije i Viši naučni suradnik Instituta društvenih nauka u Beogradu.

Tema razgovora bili su međunarodni odnosi u kontekstu užarene ratne situacije u Ukrajini koja prijeti postiti globalna opasnost.

„Nećemo sigurno imati Treći svetski rat po modelu Prvog ili Drugog, nije nužno da klanica bude svugde kao tada, ali to znači da će sukob kojem prisustvujemo, po meni već desetak godina, imati strukturu tridesetogodišnjeg rata iz 17. veka, gde ćemo imati jedno krizno žarište (u jednom momentu je to Sirija, u drugom Ukrajina). Samo sa mnogo naprednijim, opasnijim oružjem“, rekao je Cvetićanin.

„Trenutno svedočimo raspadu međunarodnog poretka kakav je važio od Berlinskog zida do pre nekog perioda, a možda čak i od Drugog svetskog rata. Međunarodni poredak se raspada u diplomatskom smislu, u ekonomskom i vrednosnom smislu. I svaka strana ima svoju istinu“, rekao je gost podcasta Pravo glasa i naglasio da je važno da se sačuva regionalni mir, stabilnost i bezbednost kako ne bismo bili kolateralna žrtva svih ovih zbivanja.

Podcast možete poslušati na platformama SoundCloudSpotifyAnchorGoogle podcastDeezerBreakerPodcast.rs, kao i na našem YouTube kanalu u nastavku.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: