Prije točno 162 godine, 10. jula 1856., u Smiljanima kraj Gospića rođen je Nikola Tesla, jedan od najvećih znanstvenika i inovatora.

Tesla je radio u području elektrotehnike i radiotehnike. Izumitelj je okretnog magnetskog polja, višefaznog sustava izmjeničnih struja i nebrojenih drugih izuma koje su dobrim dijelom odgovorni za tehnologiju koju danas svakodnevno koristimo.

Unatoč velikim otkrićima, o njemu malo znamo. Od brojnih Teslinih izuma, on je samo 112 uspio patentirati, a mnogi od tih izuma su ukradeni, na što je on jednostavno odgovarao „Nije mi zbog toga žao, žao mi je što nemaju vlastite ideje“.

Iako rođen u Lici, Tesla je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario svoje izume. Godine 1885. osnovao je u New Yorku tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica, a 1887. tvrtku Tesla Electric Company, s laboratorijem, u kojem je najprije konstruirao elektromotore izmjenične struje. U jesen iste godine prijavio je prve patente o proizvodnji i prijenosu višefaznih izmjeničnih struja i njihovoj primjeni za učinkovit pogon izmjeničnih elektromotora, čime je izumima pokazao da je za većinu primjena izmjenična struja znatno prikladnija od istosmjerne.

Izložbom fotografija iz albuma Nikole Tesle, Robot maratonom, kao i drugim događajima i u Beogradu će biti obilježena 162. godišnjica od rođenja velikog naučnika, čiji rođendan – 10. jul se obeležava i kao Dan nauke u Srbiji.

Tesla je cijeloga života bio duhom vezan za domovinu, a poznat je po izjavi kako se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom. 1896. bio je izabran za počasnog člana JAZU-a, a 1926. za počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu. Posljednjih desetljeća života uprkos velikoj slavi bio je pomalo zaboravljen, a kontaktirao je s rijetkima. Tesla je preminuo u New Yorku 1943. godine.

Povodom obljetnice rođenja Nikole Tesle u Zagrebu se održava peti Dan Nikole Tesle – dan znanosti, inovacija i tehnologija. Između ostalog danas je organizirana svečana proslava i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u 19 sati u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade u Zagrebu. Sutra će biti održana i konferencija „Tesla u Zagrebu“ u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb te otvaranje izložbe „Teslin svjetski sustav“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email