Monika Beluči igra glavnu ulogu u novom filmu Emira Kusturice “Na mliječnom putu”, kojim će, kako je već poznato, u Sava centru početi najveći filmski festival u Srbiji, dok je ostvarenje koje će zatvoriti ovogodišnji Fest “Tišina” slavnog američkog reditelja Martina Skorsezea.

Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koja je ustanovljena pre tri godine, ovaj put biće uručena srpskom i jugoslovenskom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću i Karlosu Sauru, jednom od najvećih živih autora iberijskog filma (“Sedmi dan”, “Tango”, “Lov”, “Zmija u nedrima”, “Ana među vukovima”…). Fest će ove godine posetiti ekipe velikog broja filmova koji će biti deo programa, a svoja nova ostvarenja predstaviće i američki reditelj Hju Hadson i Fernando Trueba, dobitnik Oskara za film “Belle Epoque”.

Pored pomenutih naslova, publiku očekuju naslovi koji su obeležili godinu u kinematografiji, kao i ostvarenja koji se nalaze u trci za Oskara. To su: “Ona” Pola Varhovena, “Trgovački putnik” Asgara Farhadija, “Mesečina” Berija Dženkinsa, “Po cenu života” (Hell or High Water), “Noćne zveri” Toma Forda, “Mančester na moru” Keneta Lonergana, “Džeki” Pabla Laraina, animirano ostvarenje “Moj život kao tikvica”, “Nevidljivi faktori” (Hidden Figures)…

Biće prikazani i novi filmovi: Vima Vendersa “Divni dani u Aranhuezu”, Anga Lija “Bili Lin-heroj”, Olivijea Asajasa “Lični kupac”, Gzavijea Dolana “To je samo kraj sveta”, Andreja Končalovskog “Raj”, Džima Šeridana “Tajni zapis”, Fernanda Truebe “Kraljica Španije”…

U Glavnom takmičarskom programu ove godine je 15 filmova iz 12 zemalja. Prema rečima umetničkog direktora Jugoslava Pantelića, filmovi su tematski veoma različiti – od terorizma, aktuelne svetske pošasti, do nostalgičnih priča o socijalizmu. Za nagrade će se takmičiti filmovi reditelja: Haima Tabakmana, Nevija Marasovića, Pavela Lungina, Hane Jušić, Argirisa Panimitropulosa, Đuzepea Pičonija, Kirila Serbernikova, Damjana Kozolea…

Žiri kojim će predsedavati domaći reditelj Srdan Golubović dodeliće nagrade u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi. U istim kategorijama biće dodeljene i nagrade u nacionalnoj selekciji, a na čelu ovog žirija biće hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Ove godine selekciona komisija (koju su ovaj put činili reditelji i prošlogodišnji pobednici Nikola Ljuca i Stevan Filipović i novinarka Sandra Perović) odlučili su se da izaberu samo sedam domaćih ostvarenja od kojih će dva imati domaće premijere na Festu. To su “Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića (koga uskoro očekuje premijera na Berlinskom festivalu u okviru programa Panorama) i “Afterparty” Luke Bursaća. U ovom programu takmiče se i “Jesen samuraja” Danila Bećkovića, “Svi severni gradovi” Daneta Komljena, “Vetar” Tamare Drakulić, “Inkarnacija” Filipa Kovačevića i “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića.

Ove godine neće biti selekcije za srpske manjinske koprodukcije jer, kako je za Danas objasnio Jugoslav Pantelić, nije bilo dovoljno naslova iz regiona (zbog višegodišnjeg izostanka konkursa Filmskog centra Srbije koje je prekinuto lane) u čijem nastanku su učestvovali i srpski producenti za takmičarski program. Ipak, filmovi iz regiona takmičiće se za nagradu “Nebojša Đukelić”, a biće dodeljene i nagrada FIPRESCI žirija, FEEDORA žirija, kao i Politikina nagrada.

Treći takmičarski program Granice prikazaće osam subverzivnih filmova koji se bave granicama.

– Ove godine tema će biti brisanje granica između igranih i dokumentarnih filmova – kazao je selektor Mladen Đorđević, koji je izdvojio filmove “Safari” Urliha Zajdla o sve popularnijoj vrsti turizma u Zapadnoj Evropi, “Roko” o zvezdi porno industrije Roku Sifrediju i “Izbavi nas” Frederike di Đakomo o egzorcizmu u katoličkoj crkvi.

Dokumentarci o Abasu Kjarostamiju i Stenliju Kjubriku, restaurisane kopije filmova “Oči čornije” iz 1987. i “Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije” iz 1932, uz projekciju novoizrađene kopije filma “Skupljači perja”, pedeset godina posle svetske premijere u Kanu, ključni su delovi specijalnih projekcija i programa Fest klasik.

Dvorane u kojima će se prikazivati filmovi sa ovogodišnjeg Festa ostale su iste – Sava centar, Dom omladine, Kulturni centar Beograda, bioskopi Fontana i Cineplexx Ušće, Jugoslovenska kinoteka i Muzej Jugoslovenske kinoteke, s tim da su im pridodati i Kulturni centar Sopot, Ustanova kulture Palilula i bioskop “Vlada Divljan”.

Karte će biti puštene u prodaju 4. februara a cene idu od 300 do 500 dinara (za otvaranje u Sava centru). Kompleti ulaznica po terminskim linijama za prvih sedam dana imaju popust od deset odsto.

O bioskopima i distribuciji

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić najavio da će u okviru ovogodišnjeg “industry” programa Festa biti govora o problemima bioskopa i distribucije u Srbiji.

– U Srbiji ima samo 117 ekrana. Mnogi veliki gradovi nemaju svoje bioskope. Veliki broj nije digitalizovan – objasnio je Jevtić šta je povod za ovu temu. On je dodao da o problemima distribucije govori i činjenica da je na programu Festa uvršten slovenački dokumentarni film “Hjustone, imamo problem”, koji je u domaćim bioskopima prikazivan tek nekoliko dana iako je dobio odlične kritike u svetskim okvirima i ima potencijal bioskopskog hita.

 

Izvor: Danas, autor: M. Krtinić

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email