Ljeto u Bršljanici

Piše: Biljana Peleš / P-portal.net

U Velikoj Bršljanici, selu koje je smješteno između Garešnice i Kutine, već devetu godinu zaredom organizira se manifestacija pod nazivom ”Ljeto u Bršljanici”. Organizator ove uspješne manifestacije je Povijesna Udruga Bršljanica. …

U Velikoj Bršljanici, selu koje je smješteno između Garešnice i Kutine, već devetu godinu zaredom organizira se manifestacija pod nazivom ”Ljeto u Bršljanici”.

Organizator ove uspješne manifestacije je Povijesna Udruga Bršljanica. Ovogodišnje otvorenje manifestacije bilo je 9. kolovoza u središtu sela kada je održan ženski malonogmetni noćni turnir s početkom u 20h. Natjecale su se četiri ekipe, a domaćin, klub ”Lahor”, tom prigodom osvojio je drugo mjesto. 

Nakon što je odigrano finale ovog sada već tradicionalnog turnira, podjeljeni su pehari, ali i nagrade najboljim pojedincima, te je uslijedilo druženje do kasnih noćnih sati. 

Nastavak manifestacije uslijedio je već idući vikend kada je u subotu, 16. kolovoza, održana šetnja i vožnja povijesnim stazama Moslavine. Okupljanje svih zainteresiranih za šetnju započelo je na jezerima Lugovi u 12 sati. Nakon zajedničkog fotografiranja, organizatori su u 13 sati poveli šetače na šetnju istočnim obroncima Moslavačke gore.

Prvo odredište bio je srednjovjekovni Grad Bršljanac koji se nalazi u šumi te koji se prvi puta spominje u pisanim izvorima 1316. godine. Nakon što je pored ostataka zidina grada Bršljanca održano kratko predavanje vezano uz njegov povjesni značaj, uslijedila je šetnja šumskom stazom prema manastiru Bršljanac. Manastir datira iz 1715. godine kada ga je dao sagraditi kaluđer Gavrilo Popović prvo na mjestu između sela Paurska i Krajiška Kutinica, da bi se 1741. godine preselio dublje u šumu između sela Mala Bršljanica i Podgarić. U spomen na manastir Bršljanac tamo su sagrađene kapelica i nastrešnica kod kojih se jednom godišnje najčešće u mjesecu srpnju okupljaju pravoslavni vjernici na službi, ali i zajedničkom veselju. 

Nakon kratkog upoznavanja s povješću ovog manastira, uslijedila je šetnja visom Galovac do Crkvišta, potom spuštanje klancom do izvora pitke vode ”Brkinog zdenca”, na koncu je uslijedio kratki predah u Vidikovcu na kojem je domaćin Lovno gospodarsvo Moslavina organizirao prikladan domjenak, a potom je organiziran povratak na jezera Lugove. 

 

Manifestacija se nastavlja 23. kolovoza, kada organizatori ove manifestacije ugošćuju slikare iz raznih dijelova zemlje na Likovnoj koloniji. Slike koje će se tada naslikati bit će izložene u prostorima nekadašnje škole u Velikoj Bršljanici. Otvorenje izložbe bit će 28.08. u kasnim poslijepodnevnim satima, te će biti otvorena za razgledavanje svim zainteresiranim posjetiteljima. 

Za one sportskog duha 30.kolovoza organizira se biciklijada, ruta je Garešnica-Bršljanica. 

Zatvaranje manifestacije bit će 30.kolovoza u 20h u mjesnom domu Velika Bršljanica, kada će biti prikazana komedija pod nazivom ”Cvijetna cesta” u izvođenju Kazališne Amatreske Družine ”Beskućnici”. 

Dokaz tvrdnji da se dobar glas daleko čuje je najavljena posjeta finskih turista koji se očekuju u velikom broju, točnije njih 50 će doći 31. kolovoza u prostor nekadašnje škole, a današnjeg sjedišta Povijesne udruge kako bi razgledali slike koje će još uvijek biti izložene, a za koje se očekuje da će biti dokaz još jednog uspješno odrađenog ”Ljeta  u Bršljanici”.  

 

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: