Još jedna međunarodna nagrada zagrebačkoj režiserki Ireni Škorić

Piše: Milan Cimeša

Kratki igrani film „I love YU“’ redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je nagradu žirija za „najbolje žensko prisustvo na filmu“ na Balkan New Film Festivalu, BaNeFF, koji je održan …

Kratki igrani film „I love YU“’ redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je nagradu žirija za „najbolje žensko prisustvo na filmu“ na Balkan New Film Festivalu, BaNeFF, koji je održan od 19. do 21.12.2017. u Stockholmu u Švedskoj.

Stručni žiri je u obrazloženju odluke istaknuo: „Sjećanje je sve, kombinacija obiteljskih filmova i ponovno proživljenih trenutaka odmora, ljubavi i svakodnevnog života. Lokalna priča o Rijeci otkrivena je kao rezultat poetskog filma.“

Film je odabran kao jedini hrvatski kratki igrani film u konkurenciji od 16 dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Švedske, SAD-a, Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Indije…

Svoju međunarodnu premijeru film je imao na World Film Festivalu u Montrealu, a hrvatsku na Danima hrvatskog filma u Zagrebu. Na WorldFestu u Houstonu osvojio je Zlatnu nagradu za Najbolji kratki igrani film u kategoriji drame, a na Ouchy film awards u Lausannei u Švicarskoj nagradu za najbolju režiju. Film „I love YU“ sniman je na lokacijama grada Rijeke, a radnja je smještena u šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća, te u današnje vrijeme. Ovaj film emocijom zaogrće svijet mašte, stvarnosti i sjećanja. Ljudi, stvari, prizori i slike čine ljubavni B mol koji se zbiva nekad, sad i uvijek.

Uloge u filmu igraju Boris Pavlenić, Jelena Perčin, Lukrecija Brešković, Hrvoje Klobučar i Slaven Knezović. Produkciju potpisuje Udruga za audio vizualno stvaralaštvo Artizana. Direktor fotografije je Raul Brzić, montažer Veljko Segarić, a film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.

– Autorska mi je radost otkrivati jednu nepoznatu Rijeku, kao čudesnu i još neistraženu pozornicu ne samo za ovaj već i neki budući film – kazala je autorica Irena Škorić.

Festival BaNeFF posvećen je novijoj produkciji zemalja s teritorija Balkana. Usmjeren je na filmove koji se bave ili odnose na balkanske teme, filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama i koji imaju kreativne vrijednosti o kojima se u nizu panela želi raspravljati s uglednim filmskim gostima. Festival nakon glavnog događanja u Stockholmu tokom proljeća i ljeta nastavlja putovati i prikazivati odabrane uratke u drugim gradovima Švedske i Norveške. Manifestacija se održava u suradnji s Gradom Stockholmom i Švedskim filmskim institutom.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: