Zagrebačka filharmonija, u sklopu novopokrenutog Minimini ciklusa namijenjenog najmlađima, za jesen ove godine najavljuje premijeru koncertne predstave „Ježeva kućica“ namijenjene djeci od 4 do 11 godina.

Zagrebačka filharmonija već 149 godina publici nudi muzička ostvarenja vrhunskih domaćih i svjetskih majstora, ali ove sezone, kroz posebno osmišljen ciklus za djecu, prvi put u povijesti omogućava poseban muzički doživljaj publici koja tek treba izgraditi muzički ukus.

Minimini ciklus Zagrebačka filharmonija osmislila je kako bi približila klasičnu muziku mladim generacijama u modernim vremenima raznolikih muzičkih stilova, raznovrsnih događanja, audio-vizualnih spektakala i raspršenih interesa.

Pored „Ježeve kućice“, za jesen je najavljena i premijera koncertne predstave „Božić kod Zimogroznih“, a obje su zamišljene kao muzičko i vizualno atraktivne koncertne predstave kojima je cilj uvući djecu u samu priču kroz interakciju s orkestrom, s tom „masom“ muzičara koji s pozornice tako ozbiljno izgledaju i „dosadno“ zvuče, a kroz igru dirigenta i orkestra, violina i violončela, flauta i truba, svjetla i sjene, plesa i muzike, Ježa i Lije, Zime i Groznog, pozornicu Male dvorane Lisinskog pretvoriti u – čaroliju.

 

JEŽEVA KUĆICA

Tekst: BRANKO ĆOPIĆ
Muzika: HRVOJE HEGEDUŠIĆ
Režija: PETRA RADIN
Orkestralni aranžmani: MARIN RABADAN
Dirigent: DAVID DANZMAYR/DINKO APPELT
Vokal i gluma: HANA HEGEDUŠIĆ, BORKO PERIĆ, VLADIMIR TINTOR
Scenografija i kostimografija: SARA LOVRIĆ CAPARIN
Produkcija: SILVANA BAKIJA ŠIMIĆ
Mala dvorana Lisinskog

Premijera: 28.9.2019. u 12 h
Trajanje: 35′

Ježeva kućica autora Branka Čopića od 1957. godine kada je nastala pa sve do danas postala je najpopularnijom i najdugovječnijom slikovnicom u Hrvatskoj. To je jedna od najljepših priča u stihu za velike i male. Ova legendarna basna u stihovima prenosi univerzalnu poruku o ljubavi prema domu, kao prostoru vlastite slobode i sigurnosti, a Ježurka Ježić postaje svojevrsni junak koji putuje kroz vrijeme kako bi nas sve, i na svima razumljiv način, podsjetio na vrijednosti koje smo danas skloni zaboraviti.

Ne čudi stoga što je Ježeva kućica postala apsolutni klasik dječje književnosti i što mnogi, još i dan danas, njezine stihove znaju napamet.
Priča je to koja je od svog nastanka 1957., obilježila djetinjstvo brojnih generacija prije, a kao i sve što je vrijedno i bezvrensko, Zagrebačka filharmonija u režiji Petre Radin, oživit će ovu priču i za generacije koje dolaze.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email