Izložba fotografija Zorana Trbovića u Muzeju novog vala

Piše: Jovica Drobnjak

izložba fotografija legendarnog beogradskog fotografa Zorana Trbovića

Zoran Trbović
Foto: Jovica Drobnjak

U Muzeju Novog vala u Zagrebu u utorak, 30. aprila otvorena je izložba fotografija legendarnog beogradskog fotografa Zorana Trbovića.

Zagrebačkoj publici Zoran Trbović predstavio se fotografijama muzičara koje su uglavnom nastale 80-tih godina. Neki od muzičara koji su stvarali zvuk te generacije jesu: Džoni Štulić, EKV, Vlada Divljan, Srđan Žika Todorović, Dino Dvornik, Dado Topić, Jasenko Houra, Seid Memić Vajta, Bajaga, Marina Perazić, Zdravko Čolić, Đorđe Balašević, Arsen Dedić

Ovom prilikom promovirana je i knjiga Snežane Varde pod naslovom „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU“, koja, po riječima recenzenata, predstavlja „značajan dokument koji stoji kao svjedok kulturnog razvoja jedne zemlje koja više ne postoji, a čije generacije i danas stasavaju slušajući tada nastalu muziku, koja i dalje oblikuje ukus i estetiku novih muzičkih stremljenja u Srbiji i regionu“.

Zoran Trbović rođen je 12. jula 1956. u Beogradu. Fotografijom počinje da se bavi za vrijeme studija, kao fotoreporter. Od 1977. do 1991. radi kao fotoreporter i rok fotograf u dnevnim novinama „Politika”. Fotografirao je najznačajnije rok grupe i pjevače, pisce, glumce, umjetnike, političare. Najznačajnije fotografije nastale su u periodu od 1980. do 1990, i danas one predstavljaju dragocjenu kulturnu baštinu nekadašnje Jugoslavije i njene javne scene.

Osim u „Politici”, njegove fotografije objavljivane su u svim značajnim jugoslavenskim časopisima i novinama, među kojima su „Rok 82”, „Pop Rok”, „Ilustrovana politika”, „Ćao” i „Start”, ali i u knjigama „Jugoslovenska rok enciklopedija”, „Bolja prošlost” Pere Lukovića, „Šta bi dao da si na mom mjestu 1. i 2.” Dušana Vesića itd.

Autor je fotografija za naslovne strane i omote preko 30 vinila, audio kaseta i CD-ova poznatih izvođača, a njegove fotografije korištene su i u dokumentarnom filmu „Izgubljeno dugme” o Ipetu Ivandiću u režiji Renata Tonkovića, kao i u dokumentarnom filmu o Vladi Divljanu. Njegova arhiva broji preko 40.000 negativa čiji je samo jedan mali dio digitaliziran, a veoma je značajan i njegov opus dokumentarne fotografije na kojima su zabilježene mnoge istaknute ličnosti iz svijeta muzike, kazališta, sporta, politike i javnog života, od kojih mnogi nisu više među živima.

Danas Zoran Trbović živi i radi kao slobodni umjetnik, fotograf.

Otvorenju izložbe i predstavljanju knjige prisustvovali su i legendarni zagrebački fotografi novog vala Milisav Mio Vesović i Goran Pavelić Pipo, kao i muzička legenda novog vala, legendarni bubnjar Azre Boris Leiner.

Izložba je od četvrtka, 2. maja otvorena za posjetitelje u Muzeju novog vala na adresi Vlaška 67. u Zagrebu.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: