Izbeglice u Srbiji dobiće 200 novih stanova

Piše: P-portal.net

U Staroj Pazovi su 2. oktobra potpisani ugovori sa predstavnicima devet opština i gradova, u kojima će se graditi 200 stanova za izbeglice u okviru drugog potprojekta regionalnog stambenog programa …

U Staroj Pazovi su 2. oktobra potpisani ugovori sa predstavnicima devet opština i gradova, u kojima će se graditi 200 stanova za izbeglice u okviru drugog potprojekta regionalnog stambenog programa Srbije.

Ugovori su potpisani sa predstavnicima devet opština i gradova (Šid, Sremska Mitrovica, Šabac, Kruševac, Prokuplje, Paraćin, Kikinda, Bajina Bašta, Vršac) u kojima će se graditi stanovi za izbeglice u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije (RSP).

Potpisivanju su, pored ostalih, prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, ambasador Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Republici Srbiji, Sajmon Henšo, glavni zamenik pomoćnika državnog sekretara za stanovništvo, izbeglice i migracije Sjedinjenih Američkih Država, Žan-Danijel Ruh, ambasador Švajcarske, Mikolaj Dovgeljevič, viceguverner Banke za razvoj Saveta Evrope, Majkl Ujehara, zamenik šefa misije OEBS u Srbiji i Eduardo Arboleda, šef Predstavništva UNHCR za Srbiju.

U okviru drugog potprojekta RSP, koji je vredan više od 13 miliona evra, planirana je izgradnja 200 stanova, 120 montažnih kuća, 300 paketa građevinskog materijala i 250 seoskih domaćinstava.

Nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima opština i gradova visoke zvanice obišle su porodicu Tepšić u selu Krnješevci kod Stare Pazove. Tepšići su u okviru prvog potprojekta RSP dobili paket građevinskog materijala da završe započetu kuću. Porodica Tepšić jedna je od 125 sa konačne liste za dodelu paketa građevinskog materijala u okviru prvog potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije. Isporukom prvih 25 paketa građevinskog materijala, koji su finansirani sredstvima kontribucije Republike Srbije RSP-u, počela je implementacija programa na terenu.

„Ovo je veliki dan za sve nas koji smo radili da korisnici što pre dobiju stambena rešenja. Ponoviću da mi useljavamo, a ne iseljavamo i već da godinama unazad uspevamo da obezbedimo u proseku po pet stambenih rešenja dnevno za izbegle i raseljene. Do sada smo sredstvima iz budžeta i donatora krov nad glavom obezbedili za oko 14.500 izbegličkih porodica, a ekonomski osnažili oko 20.000 porodica. Došao je dan da na terenu vidimo i prve korisnike koji su se skućili sredstvima Regionalnog stambenog programa, što je veliki događaj za nas koji se bavimo ovim poslom. Ubrzo ćemo raspisati javne pozive za drugi i treći talas RSP-a, očekujemo i potpisivanje ugovora o donaciji za četvrti talas, tako da je Regionalni stambeni program u Srbiji zaživeo na najbolji način – izjavio je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi. RSP Srbije biće sproveden u narednih pet godina kroz više potprojekata. Prvi potprojekat RSP-a, u okviru kojeg je i korisnik iz Krnješevca dobio stambeno rešenje, vredan je više od dva miliona evra i podrazumeva donaciju 70 montažnih kuća i 125 paketa građevinskog materijala.

Regionalni stambeni program Republike Srbije vredan je 330 miliona evra. Regionalni stambeni program sve četiri zemlje vredan je 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

 

Izvor: Komesarijat za izbeglice i migracije


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: