Ivan Blažević: Zaklada Solidarna je i dalje s ljudima na Baniji

Piše: P-portal.net

U novoj epizodi podcasta „Pravo glasa“ razgovarali smo sa Ivanom Blaževićem, direktorom Zaklade Solidarna

U novom izdanju podcasta „Pravo glasa“, koji je P-portal pokrenuo u sklopu projekta „Upoznajmo se da bismo se razumjeli“, gost Mirele Pejaković Levstek bio je Ivan Blažević, direktor Zaklade Solidarna. Zaklada za ljudska prava i solidarnost osnovana je s ciljem da podrži građansko djelovanje promocije i zaštite ljudskih prava nekih šest mjeseci prije kraja Milanovićeve vlade, kada je postalo jasno da će zbog jačanja desnice doći do urušavanja civilnog društva.

S direktorom Zaklade Solidarna razgovarali smo o kampanjama pomoći, skupljanju sredstava za fondove, od stipendija za učenike, pomoći žrtvama obiteljskog nasilja, do prikupljanja sredstava za Fond 5,5 za pomoć nastradalima u potresu,…

Nakon petrinjskog potresa za fond je prikupljeno 17 milijuna kuna, nabavljene su mobilne kuće, opremljene one koje nisu imale ništa, no kada se odlučilo pomoći obiteljima izgradnjom kuća – sve je zapelo, država je onemogućila gradnju zbog raznih propisa. „U petom mjesecu prošle godine imali smo gotove nacrte, dogovorene izvođače, spreman novac i odabrane obitelji i mi se od tada borimo s papirima!“, kaže Blažević. Natezanja s Ministarstvom graditeljstva traju mjesecima, smjenom bivšeg ministra i dolaskom novog stvari se i dalje ne miču s mrtve točke, a obitelji se i dalje nalaze u kontejnerima. „I to je najveći problem! Ja nemam nikakav problem boriti se s državnim aparatom, s političarima i slično, ali najgore je što se vi morate čuti s ljudima i objasniti zašto još uvijek niste počeli graditi, a razlozi su potpuno suludi“, zaključuje Blažević.

Zaklada Solidarna je i dalje s ljudima na Baniji, pomaže financijski, kupuje tzv. „zelene kuće“ kako bi se uselile obitelji čije su kuće crvene ili srušene. „Sve to ide sporo, ja potpuno razumijem frustraciju ljudi… Evo, obitelj u Majskim poljanama, srušena kuća, njih je šestero i žive u dva kontejnera, tri generacije tako žive. U šestom mjesecu, kada sam bio kod njih, zamolio sam da uđem unutra, vani je bilo 28 stupnjeva, a unutra je bilo 39 stupnjeva, dok je zimi katastrofa“, kaže Blažević.

U vrijeme korone broj zlostavljanja žena i djece se povećao, ali se i onemogućilo prijavljivanje nasilja, što je postao veliki problem i dok god nema političke volje da sve institucije pomognu i rade što bi trebale, dio žena i dalje ostaje nezaštićen. Zašto se drugačije gleda na izbjeglice iz Ukrajine i na izbjeglice iz Sirije ili Afganistana, koja je namjena Fonda „Solidarno s Ukrajinom“ te što о fondu za školovanje učenika osnovnih i srednjih škola kaže Ivan Blažević poslušajte u novom izdanju podcasta „Pravo glasa“.

Podcast možete poslušati na platformama SoundCloudSpotifyAnchorGoogle podcastDeezerBreakerPodcast.rs, kao i na našem YouTube kanalu u nastavku.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: