Inicijativa mladih: Treba govoriti i o srpskim žrtvama

Piše: P-portal.net

U novoj epizodi podcasta „Pravo glasa“, koji je P-portal pokrenuo u sklopu projekta „Upoznajmo se da bismo se razumjeli“, gošće Mirele Pejaković Levstek bile su koordinatorica programa Branka Vierda i Ana Gvozdić, asistentica …

U novoj epizodi podcasta „Pravo glasa“, koji je P-portal pokrenuo u sklopu projekta „Upoznajmo se da bismo se razumjeli“, gošće Mirele Pejaković Levstek bile su koordinatorica programa Branka Vierda i Ana Gvozdić, asistentica na programima Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske (YIHR).

Kako dobiti pravdu za civilne žrtve, zašto je važno da mladi dobiju informacije koje nisu samo preko udžbenika povijesti ili medija bile su neke od glavnih tema razgovora. Gošće su govorile i o obljetnici akcije Oluja, o civilnim žrtvama u akciji i nakon nje, zašto se stvaraju otpori prema govoru o žrtvama, prisjećanju na ubojstvo Aleksandre Zec te može li se uopće govoriti o srpskim žrtvama kada se kroz medije čuju potpuno drugačije poruke. Jedan od važnih koraka je Zakon o civilnim žrtvama rata no i strah da ne ostane sve samo slovo na papiru.

Inicijativa mladih za ljudska prava održala je radionicu za nastavnike i nastavnice o antiratnim i mirovnim inicijativama 90-tih na kojoj je bio dobar odaziv nastavnika, što prema riječima Branke Vierde i Ane Gvozdić budi nadu da će djeca u školama učiti šire o događanjima 90-tih. Tema razgovora bila je i važnost toga da se mladi uključuju u inicijative i udruge koje se bave suočavanjem s prošlošću i priznavanjem da su se neki događaji zbili umjesto da ih se uporno niječe. Jedan od projekata Inicijative mladih za ljudska prava bila je i Škola tranzicijske pravde koja se održala u Hrvatskoj i Srbiji, a koje još projekte provodi Inicijativa i kako je raditi na terenu poslušajte u podcastu Pravo glasa.

Podcast možete poslušati na platformama SoundCloud, Spotify, Anchor, Google podcast, Deezer, Breaker, Podcast.rs, kao i na našem YouTube kanalu.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: