Hrvatski ratni veterani prekinuli Privrednikovu tribinu o zločinima na Petrovačkoj cesti

Piše: O. R. / P-portal.net

I nakon 27 goidina nema pravde za žrtve

Večerašnju Privrednikovu tribinu pod nazivom „Petrovačka cesta duga 27 godina“, na kojoj je trebalo da se govori o ratnim zločinima, pravima žrtava i okolnostima u kojima se dogodio zločin na Petrovačkoj cesti, prekinula je nekolicina hrvatskih ratnih veterana koja je glasno dobacivala i nije dozvolila prisutnima da vode raspravu.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv pilota i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje tereti za bombardiranje izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti u BiH. Naime, 7.8.1995. godine, hrvatski MIG 21 kod sela Bravska, pored Bosanskog Petrovca, raketirao je izbjegličku kolonu, ranio i pobio na desetke ljudi. O tome je, pored ostalog, trebalo da bude riječi na večerašnjoj Privrednikovoj tribini u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. S novinarom Sašom Kosanovićem u dvorani su bili gosti tribine odvjetnici Anto Nobilo i Slađana Čanković, koja je i pravna zastupnica porodica žrtava. Janko Velimirović iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina u Banjaluci, iako je također bio najavljen kao gost tribine, nije se stigao uključiti, jer se nekolicina glasnih gostiju nije htjela utišati i dozvoliti govornicima da vode raspravu, pa do uključenja putem Zoom-a nije ni došlo.

Pored ostalih, u publici se našao i povjesničar i direktor Hrvatskog memorijalno-dokumentacionog centra Ante Nazor koji je izjavio da je prema nekim izvorima kolonu na Petrovačkoj cesti raketirao avion JNA sa zvijezdom petokrakom. Iz publike se mogao čuti i niz drugih kvaziargumenata i dobacivanja, pa je moderator tribine, nakon što ni policija nije umirila prisutne, morao prekinuti tribinu.

Nekolicina desničarskih portala prethodno je prenela najavu tribine uz koju je objavljena i „biografija“ Janka Velimirovića u kojoj se etiketira kao „srpski agresor“, a tribina kao „četnička“.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: