Hrvatski naslovi na 48. FEST-u u Beogradu

Piše: O. R. / P-portal.net

Na 48. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu FEST, koji se održava od 28. februara do 8. marta, bit će prikazano ukupno šest hrvatskih filmova. Osim toga, redateljica Dana Budisavljević …

Na 48. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu FEST, koji se održava od 28. februara do 8. marta, bit će prikazano ukupno šest hrvatskih filmova. Osim toga, redateljica Dana Budisavljević članica je međunarodnog žirija Glavnog takmičarskog programa.

U Glavnom takmičarskom programu 48. FEST-a prikazuju se hrvatski dugometražni igrani filmovi Mater Jure Pavlovića i Glas Ognjena Sviličića te hrvatska manjinska koprodukcija Otac Srdana Golubovića (hrvatski koproducenti su Boris T. Matić i Lana Matić, Propeler Film). Potonji naslov, koji će svjetsku premijeru imati nekoliko dana ranije na 70. Berlinaleu, 28. februara ujedno i otvara festival.

O najboljem filmu spomenutog programa, u sklopu kojeg se prikazuje 20 naslova iz cijeloga svijeta, odlučuje međunarodni peteročlani žiri, čija je članica i hrvatska redateljica Dana Budisavljević. Osim toga, publika će po prvi put na FEST-u moći glasati za najbolji europski film iz Glavnog takmičarskog programa.

U novom takmičarskom programu naziva FEST Fokus, koji skreće pažnju na hrabra autorska ostvarenja, prikazuje se satirični triler Ivana-Gorana Viteza Dopunska nastava. U sklopu te programske cjeline, posjetitelji festivala imat će priliku pogledati 19 raznovrsnih filmskih ostvarenja.

Osim toga, u sklopu ‘Specijalnih projekcija’ 48. izdanja beogradskog FEST-a prikazuju se kratkometražni film Više ne znam ko smo mi Borisa Homoveca, koji će 7. marta imati svoju regionalnu premijeru te dugometražni igrani film Sin redateljice Ines Tanović, nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens).

FEST je nezaobilazan dio kulturnog života Beograda i festival na kom se već gotovo pet desetljeća prikazuje kvalitetna svjetska i domaća produkcija. Njegovo 48. izdanje održava se od 28. februara do 8. marta 2020. u devet dvorana diljem Beograda, a četvrtinu filmskog programa čine naslovi koje su režirale žene. Počasni gost ovogodišnjeg FEST-a je John Malkovich kojem će biti uručeno priznanje Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Na beogradskom će se festivalu odati počast i nedavno preminuloj glumici Nedi Arnerić i to u sklopu programa ‘FEST klasik’ u kojem će se prikazati devet njenih filmova.

Detaljan program festivala potražite na službenoj stranici festivala.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: