Fudbal spaja manjine

Piše: Tatjana Dragičević

Sredinom prošlog mjeseca u austrijskom turističkom gradiću Sankt Kanzianu pokraj Klopinjskog jezera u Koruškoj održan je ždrijeb za Europeadu 2020. godine. Europeada je europsko prvenstvo u nogometu europskih autohtonih nacionalnih …

Sredinom prošlog mjeseca u austrijskom turističkom gradiću Sankt Kanzianu pokraj Klopinjskog jezera u Koruškoj održan je ždrijeb za Europeadu 2020. godine. Europeada je europsko prvenstvo u nogometu europskih autohtonih nacionalnih manjina. Europsko prvenstvo manjinskih nacionalnih zajednica održat će se početkom ljeta 2020., od 20. do 28. juna, upravo u austrijskoj pokrajini Koruškoj na Klopinjskom jezeru, gdje će svi sudionici ovog događaja biti smješteni u Europeada “selu” po uzoru na “olimpijsko selo”.

Jezero Klopein najtoplije je kupalište u Europi. Premda okružena alpskim planinskim ogrtačem, južna Koruška je jedna od najsunčanijih regija u Austriji. Samo jezero i krajolici su kao impresionistička umjetnička djela, a neizostavnu zabavu obećavaju i neprekidna šetnica, brojne znamenitosti i mogućnost bavljenja neograničenim nizom sportskih aktivnosti. Ipak, središnje mjesto ovog susreta bit će šator otporan na sve vremenske uvjete, koji prima oko 1.500 posjetitelja, u kojem će se okupljati sudionici, funkcionari, navijači i zaposlenici Europeade.

Kreator ove ideje i glavni organizator ovog događaja je Federalna unija europskih nacionalnosti (FUEN). Organizacija je to koja postoji od 1949. i uključuje sto od čak 400 europskih nacionalnih manjina. Ovom četvrtom po redu izdanju nogometnog takmičenja, u ženskoj i u muškoj konkurenciji, domaćini i suorganizatori su institucije slovenske nacionalne manjine u Austriji: Vijeće koruških Slovenaca, Slovenski sportski savez i Provincija Koruška.

Premijerno izdanje Europeade održano je 2008. u multijezičnoj Švicarskoj, u organizaciji retoromanske manjine, odnosno njihove krovne organizacije Lia Rumantscha. Talijanska pokrajina Južni Tirol prvi je put tada slavila pobijedivši u finalu Hrvate iz Srbije. Red sporta, red muzike, red folklora i kulturnih događanja osvojili su sudionike, ali i sportske i političke predstavnike. Tako da se ova šarolika priča nastavila 2012. u dvojezičnoj Lužici, njemačkom pograničnom području s Poljskom i Češkom naseljenom Lužičkim Srbima. Tada je reprezentacija Južnog Tirola prvi put obranila naslov, ovaj put pobjedom protiv Roma iz Mađarske. Na prošloj Europeadi 2016. godine Južni Tirolci, govornici njemačkog i ladinskog jezika, i treći su put, ovaj put kao domaćin, uzeli naslov prvaka.

Muška nogometna reprezentacija Srba iz Hrvatske sudjelovala je prvi put na Europeadi 2016., a sljedeće godine takmičit će se prvi put u organizaciji novoosnovanog Sportskog rekreativnog društva Srba iz Hrvatske. Moto nadolazećeg europskog prvenstva manjinskih zajednica u nogometu je “Zajedno jedinstveni”. U ovogodišnjem ždrijebu bile su 24 muške ekipe raspodijeljene u šest grupa po četiri reprezentacije, a sedam ženskih timova podijeljeno je u dvije grupe, četiri u prvoj i tri u drugoj grupi. Nogometna reprezentacija Srba iz Hrvatske nalazi se u grupi E zajedno s pobjednicima prethodnih Europeda Južnim Tirolcima.

“Motivirat ću igrače do maksimuma. Europeada je tip takmičenja na kojem nemamo što izgubiti. Južni Tirol je trostruki prvak i jasno je da će biti težak protivnik. Mislim da s druge dvije ekipe možemo voditi ravnopravne utakmice, zauzeti drugo mjesto u grupi i osigurati prolaz u drugu fazu takmičenja”, kaže Nikola Nikica Gagulić, glavni trener nogometne reprezentacije Srba iz Hrvatske. Pritom ističe da su za postizanje dobrih rezultata veoma važni disciplina na pripremnim utakmicama i izostanak povreda ključnih igrača.

Nikola Nikica Gagulić

Hrvati iz Vojvodine natjecali su se na sve tri dosadašnje Europeade. “Europeadu smo prepoznali kao odličnu priliku za afirmaciju naše manjinske zajednice. Sport ima veliku podršku u narodu i predstavlja dobru priliku za uključivanje mladih. Bez obzira na to što smo imali financijske poteškoće, svaki put smo postigli dobre rezultate”, kaže Ivan Budinčević, član stručnog stožera nogometne reprezentacije Hrvata iz Srbije. “Na prvoj Europeadi bili smo finalisti i osvojili smo srebrnu medalju, a na drugoj brončanu. Ja sam optimista. Sada je logičan redoslijed zlato, ali bit će teško postići taj rezultat jer je konkurencija velika i grupa je teška”, kaže Budinčević. Neposredno prije predstojeće Europeade zakazana je utakmica reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije. To će biti najbolja uvertira za predstojeće europsko prvenstvo, gdje će se vidjeti forma i mogućnosti ove dvije ekipe.

Neke nacionalne manjine na Europeadi sudjeluju prvi put. “Naša manjina nije priznata u Bugarskoj. Tamo se sudjelovanje na Europeadi kao i druge naše aktivnosti tumače kao separacija. Zato nam je jako važno što smo zadnje tri godine članovi FUEN-a jer nam to daje priliku da prezentiramo svoju manjinu i ukažemo na naše probleme. Što se tiče Europeade, najvažnije nam je učestvovanje, važno nam je da budemo prisutni i u kontaktu s drugim manjinama”, kaže Asan Molla, predstavnik muslimanske manjine iz Bugarske.

Europeada će sasvim sigurno ispuniti svoju primarnu svrhu upoznavanja, povezivanja i umrežavanja brojnih europskih nacionalnih manjina. Nacionalne manjine nisu iznimka, već su pravilo u europskim državama – svaki sedmi Europljanin pripadnik je neke autohtone manjine. Bilo kako bilo, nogomet ili fudbal s razlogom je najvažnija sporedna stvar na svijetu jer prije svega spaja ljude. Važno je samo da se njegova snaga upotrijebi na pravi način, baš kako je to zamišljeno Europeadom.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: