Digitalna baza podataka o Privredniku

Piše: P-portal.net

Predstavljena digitalna baza podataka o Privrednikovim pitomcima od 1987. do 1946. godine Srpsko privredno društvo “Privrednik” i Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavili su bazu …

Predstavljena digitalna baza podataka o Privrednikovim pitomcima od 1987. do 1946. godine

Srpsko privredno društvo “Privrednik” i Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavili su bazu podataka o “Privrednikovim” poduzetnicima, povjerenicima i 36.775 pitomaca koliko ih je ta organizacija odškolovala od 1897. do 1946. godine.

Voditelji projekta koji je trajao dvije godine su predsjednik “Privrednika” Nikola Lunić i profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Drago Roksandić. Oni su na promociji u Zagrebu govorili o izazovima stvaranja digitalne baze podataka na osnovu koje će nastati knjiga o tom društvu. Roksandić i profesor Dražen Urh govorili su o proceduri stvaranja baze u kojoj je oko pola miliona podataka.

– Na osnovu baze može se egzaktno ustanoviti odakle su bili pitomci, pogotovo u periodu nakon obnove društva poslije Prvog svjetskog rata, kada je centrala iz Zagreba prebačena u Beograd – kaže Drago Roksandić. Nakon oslobođenja zemlje, od 1944. do 1946, kada je društvo ukinuto, zabilježeno je još 1.500 pitomaca.

Nikola Lunić je u svom obraćanju podsjetio kako su mladi ljudi iz pasivnih krajeva primani na naukovanje i na njihov daljnji doprinos “Privredniku” nakon što su završili šegrtovanje i dobili svjedodžbe o završenom zanatu. Podsjetio je i da je formirana zadruga za kredite s kojima su mogli započeti svoj posao.

Uz Roksandića, Urha i Lunića, u projektu koji je financirao Savjet za nacionalne manjine učestvovali su i Damjan Kovačić i Dejan Zadro, te Milena Savić koja je kontrolirala unesene podatke i provjeravala njihovu točnost. Promociji su prisustvovali i šef Uprave za manjine Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Mirko Marković, predstavnici “Privrednika” i više naučnih radnika iz srpske zajednice, te neki od potomaka pitomaca “Privrednika” kao što su Branislav Ćelap i Slavica Beljak.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: