fbpx

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan antifašističke borbe u spomen na osnivanje prvog naoružanog antifašističkog odreda u Hrvatskoj i u okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu – Prvog sisačkog partizanskog odreda, koji je osnovan 22. juna 1941. godine u šumi Brezovici pokraj Siska.

Nacistička Njemačka je tog jutra napala Sovjetski Savez u akciji kodnog naziva Operacija Barbarosa, čime je poništen Ribbentrop – Molotov pakt o nenapadanju između te dvije sile.

Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti pa su se iz grada povukli u okolicu, najprije u selo Žabno, a zatim u Brezovicu. Ondje su osnovali odred, koji je od prvih dana postojanja izvodio diverzije, ponajviše na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janjić Capo i komesar Marijan Cvetković. Završetak Drugog svjetskog rata doživjelo je 38 boraca. Osnivanje sisačkog odreda označilo je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno učestvovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U jedinicama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njenoj teritoriji stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email