Nemam nameru da se izjašnjavam o izložbi o Jasenovcu postavljenoj u Njujorku u Ujedinjenim nacijama. Po obrazovanju i iskustvima posedujem tu dovoljnu kompetentnost da se o nekoj izložbi izjasnim pa i da priredim kritički prikaz. Međutim, tako nešto je moguće jedino kada se izložba pogleda na licu mesta. Kako stvari stoje, nisam u prilici da odem do Njujorka, pogledam izložbu, nešto o njoj kažem i eventualno napišem kritički osvrt.

Hrvatski premijer Plenković koliko znam ne poseduje određene kompetentnosti da se o izložbama stručno izjašnjava, ali za razliku od mene on je na položaju i u mogućnosti da odleti do Njujorka kad god poželi i sigurno to i radi, odnosno nađe se tamo verovatno dva do tri puta godišnje. Međutim, gospodin Plenković, čak i kao laik nije reagovao na izložbu nakon ličnog uvida, već je reagovao na informaciju da ista tek treba da bude otvorena. Štaviše usledile su diplomatske note i zahtevi organima UN da se spreči otvaranje ove izložbe. Usledilo je naravno i zahlađenje odnosa sa Srbijom.

Izložbe pripremaju stručnjaci, a kvalitet izložbe takođe ocenjuju stručnjaci. Stručnjaci su ti koji mogu da ocene da li je neka izložba naglašeno politizovana ili da naglašeno služi propagandi, kao i da oceni verodostojnost artefakata.

Političarima nije mesto da politički ocenjuju izložbu. Kada to rade, to čine na sopstvenu štetu. Da li je uopšte zamislivo da jedna Angela Merkel reaguje na neku izložbu o Holokaustu ili na film sa istorijskom temom iz vremena nacizma? Nemačka je danas predvodnica u antifašizmu i antinacizmu. Duboko se stidi prošlosti i svaki pokušaj rehabilitacije i relativističkog pogleda na tu prošlost u korenu saseca i do krajnjih granica marginalizuje. Za sva vremena zapamćeno klečanje Vilija Branta diferenciralo je ono kolektivno participiranje primitivaca u zločinu, od onog mislećeg kolektiviteta ometanog medijskim mrakom. Šta se tu dešava sa današnjom Hrvatskom? (Slično pitanje mogu da postavim i u vezi sa Srbijom, ali povodom nekih drugih primera relativizacije prošlosti). Međutim, u ovom konkretnom slučaju, dakako Jasenovca, stvari su izuzetno ozbiljne, jer ako jedan premijer koketira sa primitivcima, a i drugi iz državnog vrha sa primitivcima učestvuje u dijalogu, onda je tu vrag odneo šalu.

Istina boli, ali razum leči. Međutim, sedamdeset i nešto godina se pokušava sprečavanje da puna istina izađe na videlo. Istinom se bave naučnici istorijskih disciplina. Postoje utvrđene metodologije. Istorijske nauke ne prepoznaju nacionalnost istoričara ako se nad njima ne vrše politički pritisci.

 

Izvor: Danas, autor: Marko Omčikus, istoričar umetnosti – konzervator

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email