Bez poticaja nema razvoja

Piše: Mirela Pejaković Levstek

Zaposlenici i vanjski suradnici SNV-a besplatno pomažu poljoprivrednicima, rade im projektne prijave za manjinski natječaj i savjetuju ih oko prikupljanja dokumentacije vezano uz natječaj za obnovu, kaže Andrea Vukelić

26.06.2017., Gospic

Svaka kriza je i prilika, reći će ekonomisti. I tu počinje priča običnih ljudi, onih koji žive od zemlje. Nekada je poljoprivreda bila drugačija, radilo se na zemlji, sijalo, želo, uzgajala stoka, prodavalo, a onda su se svijet i tržište promijenili. Na scenu su stupili veliki igrači koji su zauzeli velik dio tržišta, a mali su se morali snalaziti. I tu uskače država, ali i Europska unija sa svojim poticajima i fondovima, jer inače bi nam sela ostala prazna i pusta, a hrana bi se masovno uvozila iz Španjolske, Francuske, Turske, Italije…

Da na selu ima života i da upravo ljudima koji imaju OPG-ove, odnosno svoja gazdinstva treba pomoći kako bi došli do sredstava, shvatili su u Srpskom narodnom vijeću, gdje osim što im pomažu da dođu do poticaja organiziraju radionice kako bi i sami poljoprivrednici znali ispuniti sve prijave i došli do potrebnih sredstava. Jedan od natječaja na koji se poljoprivrednici mogu javiti je Program ruralnog razvoja, kao i natječaj za obnovu poljoprivrednih gospodarstava koje je otvorilo Ministarstvo poljoprivrede za područja naseljena pripadnicima nacionalnih manjina.

– Zaposlenici i vanjski suradnici SNV-a besplatno pomažu poljoprivrednicima, rade im projektne prijave za manjinski natječaj i savjetuju ih oko prikupljanja dokumentacije vezano uz natječaj za obnovu – kaže savjetnica u Centru za razvoj investicija SNV-a Andrea Vukelić i dodaje kako je održan prvi ciklus radionica za korisnike i edukacije za vanjske suradnike.

Poljoprivrednicima su na raspolaganju zaposlenici SNV-a, kao i vanjski suradnici koje mogu kontaktirati telefonom i mejlom, a izrađeni su i materijali koji služe kao svojevrstan hodogram za prijave na natječaje.

– Što se tiče natječaja za obnovu, na raspolaganju je 120 milijuna kuna, s time da je najava iz Ministarstva poljoprivrede da po zatvaranju ovog natječaja krajem juna odmah kreće novi natječaj za istu mjeru, približno iste alokacije – ističe Vukelić.

U ovim natječajima nema ograničenja što se tiče minimalnog i maksimalnog iznosa.

Na natječaj Ministarstva poljoprivrede za područja naseljena pripadnicima nacionalnih manjina javljaju se mali OPG-ovi koji su većinom premali da se javljaju na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, odnosno OPG-ovi koji imaju ekonomsku veličinu od 500 do 4.999 eura.

– S obzirom na to da je ovo već četvrta godina da se ovaj program provodi, odaziv je više nego dobar. Mjera je koncipirana praktično, prijava je jednostavna, dobiva se iznos od 60 tisuća kuna i to unaprijed, a poljoprivrednik ima rok od šest mjeseci da provede svoj projekt – pojašnjava Vukelić.

mali OPG-ovi
Slavica Didulica

iz Kinjačke u općini Sunja na natječaj se javila jer, kako kaže, nije vidjela mogućnost da sama napreduje, a cilj joj je bio bolji život za nju i njenu obitelj.

– Imamo zemljišta, ali nismo ga imali čime obrađivati. Nisam imala načina ni znanja kako se javiti na natječaje, pa sam se obratila za pomoć SNV-u. Oni su mi odmah pomogli, posebno kod pisanja projekta – kaže Didulica.

– Poljoprivredom se moja obitelj bavi već godinama. Otac je počeo, a ja nastavio i proširio imanje, jer se nisam želio odseliti i sve ostaviti – govori Dragan Car iz Blatuše kod Vrginmosta.

– Čistim, krčim zemlju, sijem pšenicu i ječam, imam 50 ovaca, svinje, ma sve što se ima kada se živi od poljoprivrede. Bez poticaja teško bih sve to ostvario. Imam OPG i redovito se javljam na natječaje. Ništa nije teško i za sve se ima vremena. Tko želi, taj i može. Svi čekaju zadnji dan prijave, pa je gužva – dodaje Car.

mali OPG-ovi
Dragan Car

– Srpsko narodno vijeće na području cijele Republike Hrvatske, odnosno na područjima gdje živi više od pet posto pripadnika nacionalne manjine, ali nije uvjet da je osoba pripadnik nacionalne manjine, već da živi na području naseljenom nacionalnim manjinama, konstantno radi s poljoprivrednicima i s vanjskim suradnicima koji su educirani za pisanje takvih natječaja i imamo veliku prolaznost – ističe Andrea Vukelić.

– Ja sam prošle godine dobio 60 tisuća kuna, kupio sam traktor, 30 ovaca…, čime sam u puno boljoj situaciji u odnosu na prije dvije godine – kaže Car.

– Ekonomska veličina mog OPG-a bila je 1.300 eura kada sam krenula. Danas je znatno veća i sigurno prelazi pet ili šest hiljada eura. Trebalo je oko godinu i pol dana da krenem. Trebalo je nabaviti strojeve, ali evo, prije pola godine sve je sjelo na svoje mjesto i mogu reći da sam prezadovoljna. Sretna sam jer nam se izašlo u susret. Realno, bez tih poticaja ne bismo mogli opstati. Danas uzgajam ovce i svinje i od toga možemo normalno živjeti – govori Didulica.

U poljoprivredi se radi dan i noć, petkom i svetkom. Od poljoprivrede se može dobro živjeti, samo se mora puno raditi. Treba modernizirati strojeve, ali i s onim što se ima zemlja se može dobro obrađivati. Bez poticaja teško bi se od poljoprivrede moglo živjeti. Ima u njoj puno problema, složni su naši sugovornici. Nema, na primjer, otkupnih stanica, no to je problem u cijeloj Hrvatskoj.

– Godišnje proizvedem sto janjadi i onda imam problem s prodajom. Najbolje bi bilo kada bismo ih mogli sve odjednom prodati, ali to je gotovo nemoguće jer nemamo tržište za to – ističe Car.

Poljoprivreda je ukorijenjena u našoj zajednici. Od zemlje se živjelo, ona je školovala generacije djece, ali se nije razvijala kao drugdje. Poljoprivrednicima treba pomoći kako bi postali konkurentni onima koji se istim poslovima bave u Francuskoj, Italiji i drugim zemljama. Zato su iznimno važni ovi napori i pomoć Srpskog narodnog vijeća upućeni poljoprivrednicima. To se prije svega odnosi na informiranje i savladavanje procedura za dobivanje poticaja kako bi OPG-ovi razvili svoju proizvodnju i, još važnije, poljoprivrednici na taj način ostaju na svojoj zemlji i stvaraju budućnost za sebe, svoju obitelj i zajednicu.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: