Video,Vremeplov

Arčibald Rajs – vojnik pravde, istine i prava

Piše: P-portal.net

„Čujte, Srbi, čuvajte se sebe!“, čuvene su riječi jednog od najznačajnijih kriminologa svoga vremena i velikog humanitarca – Arčibalda Rajsa

Dr Rudolf Arčibald Rajs (1875–1929), švicarski forenzičar, publicist, doktor kemije i profesor na Sveučilištu u Lozani,  jedan je od najpoznatijih stranaca koji su postali prijatelji Srba.

Na poziv srpske vlade dolazi u Srbiju 1914. da istražuje zločine austrijskih i bugarskih okupatora nad civilnim stanovništvom tokom Prvog svjetskog rata. Svoje izvještaje objavljivao je u mnogim evropskim listovima i tako pomogao da se sazna istina o ratnim prilikama u Srbiji.

Ostao je sa Srbima tokom svih ratnih godina. Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, solunski front i s Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd 1918. godine.

Arčibald Rajs zavolio je srpskog vojnika i srpski narod i do kraja ostao u Srbiji. Poslije rata je živio u Beogradu, gdje je i umro 1929. godine. Sahranjen je na Topčiderskom groblju, a srce mu je sahranjeno na Kajmakčalanu, po njegovoj želji iz testamenta.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: