U dvorani biblioteke Prosvjete u Zagrebu otvorena je izložba novih naslova nabavljenih na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga kojoj su prisustvovali brojni poštovaoci pisane riječi.

Učešće Prosvjete na toj vrhunskoj književnoj i knjižarskoj regionalnoj manifestaciji, koja je ove godine održana pod sloganom ‘Vreme je za knjigu’, predsjednik Prosvjete Čedomir Višnjić i jedna od voditeljica biblioteke Goranka Buljan ocijenili su izuzetno uspješnim.

– Nabavili smo 206 novih naslova iz domene srpske književnosti, publicistike, dječje literature i drugih žanrova – rekla je Goranka Buljan, dodavši da je od tog broja 20 naslova srpsko kulturno društvo dobilo na poklon, ali i da je od nekih naslova nabavljeno i po nekoliko primjeraka.

– Ove je godine na sajmu, čiji je zemlja partner bila Kina, zabilježena rekordna posjećenost, a u okviru sajma držano je i 800 popratnih programa i događaja – rekla je Goranka Buljan koja je s kolegicom Ljiljanom Vukašinović radila na štandu, ali i nabavljala nove knjige.

Ističući da je za izdanjima Prosvjete vladao velik interes, Čedomir Višnjić naglasio je da je njihov štand bio jedan od najposjećenijih i najživljih.

– Osim naših Krajišnika koji sada žive u Srbiji, na čašicu razgovora dolazile su i brojne ličnosti iz svijeta kulture i javnog života – rekao je i dodao da je Goranka Buljan napravila dobar izbor pri nabavci knjiga.

– Među naslovima koji su stigli u biblioteku ima dobar broj onih koje bih volio imati u svojoj biblioteci – rekao je Višnjić.

Naglasio je da je akcent sajma ove godine bio na Prvom svjetskom ratu, što je rezultiralo brojnim zapaženim izdanjima, uključujući i hrestomatiju o Gavrilu Principu, ali da nisu zaobiđena ni druga prošla i suvremena društvena dešavanja.

– Najtužniji momenat nam je bio kad smo se sa sajma, na kojem smo se zbog izbora knjiga i atmosfere osjećali kao u raju, vratili u Hrvatsku u kojoj se o knjigama mnogo manje brine nego u Srbiji – rekao je, a brojne prisutne pozvao je da naredne godine posjete sajam i osjete pravu književnu atmosferu.

Izložba traje do petka, 7. novembra, a naslovi, koji su već objavljeni u biltenu na biblioteke, moći će se posuditi od ponedjeljka, 10. novembra. A da će za njima vladati jagma, svjedoči i poduži popis rezervacija. Među njima su i ‘Zagrebački dnevnici’, knjiga o deset godina diplomatskih odnosa Beograda i Zagreba koju je napisao Radoje Arsenić, dugogodišnji dopisnik ‘Politike’ u Zagrebu i svjedok njihove evolucije.

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email