U vojvođanskoj ravnici, u selu Čonoplji kod Sombora 28. i 29. maja održana je humanitarna slikarska kolonija “Za Privrednik – drugi saziv”. U koloniji su učestvovali slikari iz Sombora, Odžaka, Subotice, Novog Sada, Beograda, Šapca, Paraćina i Banjaluke. Njih petnaest naslikalo je preko trideset sjajnih slika. Nekolicina sprečenih svoja će dela naknadno dostaviti.

Kolonija je održana u predivnom ambijentu eko-imanja Stari ribnjak, inače vlasništvu vredne porodice Kosanović iz Čonoplje, koje je svojom lepotom, šarmom, sa ljubaznim domaćinima i osobljem, doprinelo da stvaraoci, iako unapred motivisani, dobiju u toj motivaciji još jedan vetar u jedra. Takođe, sveobuhvatno su upoznati sa misijom, istorijom i naporima Srpskog privrednog društva “Privrednik” iz Zagreba, što im je uz već postojeće znanje sigurno dodalo neko novo, neki detalj ili ime, pa je to još više očvrsnulo volju učesnika da u dva dana daju svoj maksimum i nakon postignuća ostanu u nestrpljivom iščekivanju sledećeg saziva.

Pod selektorskim okom i stručnim znanjem i iskustvom Mihaila Gligorića Gliše, u ovom sazivu pozivnice za učešće dobilo je dvadesetak slikara. Naravno, po nekakvom neizrečenom očekivanju i moralnom obziru, neki od kriterijuma bili su mesto stanovanja, poreklo autora koji imaju vezu sa prostorom na kom je “Privrednik” aktivan, da bi u sazivu učestvovali i slikari koji vode poreklo od kolonista doseljenih u Vojvodinu sa prostora Like, Korduna, Banije… Posebnu priliku da se oduže svom zavičaju i pokažu da ga i dalje drže u srcu time je dobila i nekolicina stvaralaca iz okoline Sombora.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NM5GIO7oYl4[/youtube]

 

S obzirom na to da je ova akcija bila usmerena na obogaćivanje fonda iz kog se dele stipendije srpskoj deci u Hrvatskoj koja su slabijeg materijalnog stanja, posebno raduje činjenica da je na ovom sazivu eliminisana situacija uobičajenog “balkanskog vrzinog kola” jednobojnog izraza, jer i ovaj, kao i prethodni saziv, krase i dela stvaralaca koji nisu pripadnici srpskog naroda. Jedna od lepih poruka koju “slikari dobrog srca” šalju u eter, region ili na Mesec, svejedno – bitno je da poruka upućena iz Čonoplje prethodnog vikenda nosi optimističku i ljudsku dimenziju, toliko neophodnu ovom prostoru i vremenu!

U toku dva dana, u savršenim uslovima koje je organizovao KUD “Vuk Karadžić”, predstavljen kroz svoje pregaoce Milku Bosnić i Dušana Sekulića, koje su pratili i mladi i stari članovi KUD-a, kao i mnogi žitelji Čonoplje, gosti, a koji su u isto vreme u Čonoplji postali i domaćini jer “slikari dobrog srca” su tako i dočekani i doživljeni, svoj rad i vreme, misao i dobru ljudsku nameru posvetili su “Privredniku”.

Ovu akciju su još pomogli OŠ “Miroslav Antić” iz Čonoplje, Mesna zajednica Čonoplja, Biblioteka iz Čonoplje i mnogi pojedinci. Pripremom raznovrsnih peciva poseban doprinos dale su domaćice sela. Najmlađi članovi KUD-a, učenici osnovne i srednjih škola, svojim prisustvom i aktivnim doprinosom ovoj manifestaciji, počev od dočeka učesnika do učešća u postavljanju izložbe i ispraćaju gostiju, zaslužuju sve pohvale, baš kao i svi drugi učesnici manifestacije.

Likovna_kolonija_02Sva dela nastala na slikarskoj koloniji izložena su u prostoru Biblioteke u Čonoplji. Tako je pružena prilika da slike vide i oni stanovnici sela koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju ovom veličanstvenom događaju. Pre svega učenici i nastavnici osnovne škole, koji su i na taj način upoznati s ovom iznad svega humanom i plemenitom akcijom.

Na završnoj izložbi radova, realizovanoj u istom ambijentu u kom su i nastali, svako od autora izrazio je svoj lični i profesionalni ponos što je bio deo ovog događaja, ove namere i misije, te su izrazili nadu da će i u narednim sazivima imati priliku da ponovo daju svoj doprinos ovakvoj inicijativi.

Uz najlepšu poruku koju su mogli da pošalju “Privredniku” i svojim zemljacima u Hrvatskoj, da misle na njih i da ih vole, a uvidevši dimenzije sopstvenog ostvarenog rada koji najbolje oslikava i motivaciju i posvećenost, slikari su se, do sledećeg saziva, razišli svako svojoj kući, ali u prelepoj emociji, koju im je podario uzvišeni moralni osećaj ljudskog i stvaralačkog čina u kom su učestvovali.

 

Autori: Branko Maravić i Dušan Sekulić

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email