Počela je prijava pevačkih grupa za takmičenje na XII festivalu „Krajiški biseri“ koji će biti održan u nedelju, 05. oktobra 2014. god., u Plandištu.

Organizator festivala je Zavičajno udruženje Krajišnika „Nikola Tesla“, a pokrovitelji ovogodišnjih „Krajiških bisera“ su: Opština Plandište, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine.

Festival „Krajiški biseri“ neguje izvorne pesme i tradicionalni način pevanja Srba Krajišnika, u cilju očuvanja, negovanja i prezentacije krajiškog izvornog pevanja i prenošenja ovih jedinstvenih vokalnih i vokalno-instrumentalnih oblika na mlađe generacije. Krajiško izvorno pevanje „ojkanje“ se od 2010. godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine od izuzetnog značaja, a 2012. godine „ojkača“ je zvanično upisana i u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije. Zavičajno udruženje Krajišnika „Nikola Tesla“ upisano je kao njen zvanični nosilac, a Festival „Krajiški biseri“ priznat je za reprezentativan izvor podataka i najbolji dokaz da je „ojkanje“ i te kako živo u Srbiji. Festival je takmičarskog karaktera i na njemu se dodeljuju nagrade u vidu simbola festivala izlivenog u zlatu, srebru i bronzi. Grupe se natpevavaju u izvornim pesmama, a izvođači moraju biti odeveni u kompletnu narodnu nošnju. Na dan festivala, pre festivalske večeri, biće održan Drugi seminar „Nematerijalno kulturno nasleđe Srba Krajišnika“. Sve pevačke grupe u obavezi su da prisustvuju seminaru, kao neizostavan uslov za učešće na festivalu. Kako bi se dodatno sadržajno obogatila ova manifestacija, na dan održavanja Festivala biće priređena i celodnevna izložba slika i rukotvorina.

Krajnji rok za prijavu za učešće na 12. festivalu „Krajiški biseri“ je 21. septembar 2014. Propozicije za učešće i obrazac za prijavu možete preuzeti na zvaničnom sajtu udruženja www.zuknikolatesla.org

 

Satnica dešavanja XII festivala „Krajiški biseri“ – Plandište, 05.10.2014.

1. deo:

od 10:00 – doček učesnika i gostiju hlebom i solju, verifikacija dolaska grupa

od 10:00 do 11:00 – tehnička proba za pevačke grupe (nije obavezna);

od 10:00 – izložba slika i ručnih radova u galeriji Kulturnog centra

2. deo:

od 11:30 do 12:00 – ulazak u salu i priprema za seminar

od 12:00 do 14:00 – seminar „Nematerijalno kulturno nasleđe Srba Krajišnika“

3. deo:

od 14:00 do 15:00 – ručak i osveženje

od 15:00 do 15:30 – priprema učesnika za glavni deo programa, oblačenje nošnji

4. deo:

15:30 – defile učesnika od škole preko trga do doma kulture;

16:00 – svečano otvaranje XII festivala „Krajiški biseri“;

takmičarski deo programa;

revijalni deo programa (za to vreme žiri se povlači i sabira bodove);

objavljivanje rezultata i proglašenje pobednika (III, II i I mesto);

prvoplasirana grupa još jednom izvodi pobedničku pesmu;

5. deo:

od 20:00 – dodela zahvalnica i poklona učesnicima, donatorima, sponzorima i zaslužnim pojedincima

svečana večera i druženje uz pesmu i igru.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email