Marina Abramović odnela je titulu najuticajnije ličnosti iz sveta umetnosti za ovu godinu, a dodelio joj je Artnet, portal za prodaju, kupovinu i istraživanje umetnina.

Drugo mesto na Artnet listi pripalo je Niti Ambani, meceni iz Indije koja finansira razne velike izložbe u MET-u i Umetničkom istitutu u Čikagu, prenosi B92.

Treće mesto zauzeo je Ričard Armstrong, direktor Solomon R. Guggenheim muzeja i fondacije. Među prvih pet nalaze se još i Bernard Arno, vlasnik LVHM i Patricija Barbize, koja je izvršni direktor aukcijske kuće Christie’s.

800px-artistispresentMarina Abramović bavi se umetnošću performansa već 40 godina. Ona je tokom karijere prošla kroz tri velika perioda. Prvi je beogradski, kada je još daleke 1975. u SKC-u započela svoju umetničku i životnu avanturu čuvenim performansom “Ritam 5, plamteća zvezda”. Drugi period je doba njenog asketskog života u Amsterdamu i rad sa poznatim nemačkim umetnikom i njenim životnim saputnikom Ulajem i njihov rastanak nakon performansa “Ljubavnici, hodanje po kineskom zidu” (1988).
Treći period predstavlja njen život zvezde u Njujorku od 2005. godine koji prate poznati performansi, pozorišna predstava sa Bobom Vilsonom, “sedeći” performans “Umetnik je prisutan” u MOMa-i i mnogi drugi.

Marina Abramović poznata je po svojim performansima od kojih su neki šokirali ili privukli veliku pažnju javnosti. Najveća srpska performans umetnica tokom svojih performansa bila je spremna čak i da umre, ostavivši napunjen pištolj posetiocima i volju da pucaju bez odgovornosti.

Osim performansima pažnju ume da privuče svojim izjavama, tako je je nedavno zaintrigirala javnost kada je rekla da nije zažalila za porodicom i decom koje se odrekla kako bi uspela kao umetnik.

Artnet, portal za prodaju, kupovinu i istraživanje umetnina, svake godine bira najuticajnije ličnosti iz sveta umetnosti, a ovog puta glavnu nagradu dobila je Marina Abramović.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email