Svečanim vaskršnjim liturgijama služenim u pravoslavnim hramovima, vernici pravoslavne veroispovesti u Vukovarsko-sremskoj županiji proslavili su najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Svečana liturgijska slavlja služena su u vukovarskim hramovima Svetog oca Nikolaja u centru grada, Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi i u Hramu Svetog kralja Stefana Dečanskog u Borovu naselju.

U vinkovačkom hramu Silaska svetog Duha na apostole vaskršnju litrugiju služio je vinkovački paroh, protojerej-stavrofor Predrag Azap.

“Vaskrs je praznik koji pada u vreme kada se priroda budi i predstavlja nam se sa novim, blistavim izgledom. Tako bi trebalo da i mi, ljudi, Vaskrs dočekamo u novom ruhu, u ruhu nove, blagodatne i blagoslovljene želje da se smirimo, pokajemo i promenimo. Da kao novi, odgovorni i prema sebi i prema Bogu i prema našoj braći, nastavimo svoj život, zauvek odbacujući starog čoveka mržnjom razrovanog uma, onog koji je zarobljen strastima i lošim osobinama”, poručio je vernicima paroh Predrag Azap.

Podsetivši da ove godine Vaskrs na isti dan praznuju svi hrišćani, pravoslavne i katoličke veroispovesti, pozvao je vernike da postanu “novi ljudi, okupani i oživljeni u Hristu Bogočoveku”.

Svečane vaskršnje liturgije služene su i u ostalim pravoslavnim crkvama u Vukovarsko-sremskoj županiji.

 

Izvor: Radio Dunav

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email