Prva epizoda četvorodelne igrano-dokumentarne serije „Tin… trideset godina putovanja…“, snimljene u produkciji Hrvatske radiotelevizije, uz koprodukciono učešće Radio-televizije Srbije i BHRT-a, premijerno se prikazuje u četvrtak, 2. novembra na programu RTS 2 od 20 časova.

Serija predstavlja biografski prikaz života i rada pesnika Avgustina Tina Ujevića. Iz godine u godinu, kroz različite životne faze serija prati biografske ambijente kroz koje je Ujević „putovao“ tokom života. Celina tog putovanja važna je ne samo zbog otkrivanja poznatih i nepoznatih činjenica iz života ovog književnoga velikana, već i zbog praćenja uzbudljive, turbulentne istorije Evrope i regiona kojem pripadamo.

Reč je o istorijskim burama u kojima se raspada Austro-Ugarska, vremenu pred Prvi svetski rat, životu za vreme Drugog svetskog rata u Zagrebu, a potom i stradanju nakon tog rata pod komunističkim režimom. U tim istorijskim periodima pesnik se iskazivao kao društveno-političko angažovano biće koje se smatralo nacionalnim vođom.

Bio je boem koji je, živeći na ivici, bacao rukavicu malograđanskom konformizmu dvadesetih i tridesetih godina prošloga veka, te čovek osuđen na glad u posleratnom komunističkom periodu. Tin Ujević bio je hrvatski pesnik, čije su prve zbirke izašle u Srbiji, ljubitelj kafana ali i usamljenik, čovek raskidan životnim odlukama… ali celovit u svome pesničkome biću. Njegova biografija rastvara misteriju života u kojem su dva bića, ono društveno i ono umetničko, živela često jedno pored drugog nezavisno, dok su okolnosti bivstvoanja bile one koje su mu krojile mukotrpnu svakodnevicu.

Serija Tin – trideset godina putovanja, uz narativni diskurs i arhivsku građu poseduje i igranu formu. Ona je podeljena na dva vremena: vreme iz koga pesnik priča o svome životu (to je vreme kada je imao oko šezdeset godina, kada živi i radi u Zagrebu, a vreme provodi najčešće u zagrebačkim kafanama koje su mu neka vrsta dnevnoga boravka) i vreme o kome se tog trenutka u seriji govori. U igranim delovima serije pojavljuje se pesnikova poetska reč, no isključivo u trenucima kad je dramska situacija ona koja je kao takvu podržava. Serija je snimljena prema knjizi Jasena Boke.

U prvoj epizodi na kraju Tinovog životnog puta vraćamo se na početak u njegov rodni Vrgorac u kojemu provodi detinjstvo, zatim nas put vodi preko splitskih gimnazijskih dana do odlaska na studije u Zagreb gde upoznaje Matoša, Vajsnera, Kovačića, i gde se ubrzo Tin – pesnik pretvara u Tina – političara, društveno i politički angažovanog komentatora, ali i aktivnog učesnika u istorijskim previranjima…

Glavne uloge tumače Igor Kovač (mladi Tin), Milan Pleština (stari Tin), narator je Mislav Čavajda.

Urednica projekta: Jasmina Božinovska Živalj
Urednik serije za RTS: Marko Novaković
Scenario: Jasen Boko, Lada Martinac Kralj i Davor Žmegač
Režija: Davor Žmegač
Direktor fotografije: Davorin Gecl
Scenografi: Mladen Ožbolt, Igor Juras, Miroslava Andrejević
Kostimograf: Barbara Bourek
Kompozitor: Mate Matišić
Montažer: Ivor Ivezić

 

Izvor: RTS

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email